Printre enigmele Banatului, prea puțin cercetate, se numărăzecile de movile presărate de-a lungul câmpiei de vest, urme certe a unor civilizații umane din timpuri străvechi.
Puțini specialiști s-a aplecat temeinic asupra acestui subiect, o contribuție importantăîn cercetarea și inventarierea acestor vestigii istorice având-o Florin Medeleț și Ion Buligan care au realizat chiar un repertoriu al movilelor de pământ în județul Timiș.Câteva dintre acestea au fost cercetate amănunțit de arheologi, fiind scoase la ivealăurme din epoca fierului, din perioadele celticăși romană.
Una dintre cele mai vizibile astfel de movile, grație situării sale la marginea șoselei Timișoara – Cenad, se găsește înainte de intrarea în Biled și face parte din grupul celor șase movile inventariate de Medeleț și Buligan în zona Biledului. Movila are o înălțime de 8 metri și diametrul de 50 de metri, fiind cunoscutăîn zonădrept „Calvarul„, grație unui monument care a fost construit peste ridicătura în formăde popic.
Calvarul este cea mai bine păstratăcolinădintre cele șase de la Biled, restul pierzând semnificativ din dimensiuni din cauza eroziunii naturale.
Johann Ehrler, în lucrarea sa documentară„Banatul în evoluția sa pânăîn 1774„ a numit movila de la Biled „una dintre curiozitățile bănățene„ și a datat-o în perioada romană, alți autori plasând-o în perioadele avară, cumanăsau otomană. Din păcate, movila „Calvarul„ de la Biled nu a fost cercetat în amănunțime, astfel cărămâne încăuna dintre enigmele Banatului.
ÃŽncădin anul 1837, pe movilăse găsea o cruce, dupăcum reiese din raportul episcopului romano-catolic de Cenad Josef Lonovics. Tot din raportul episcopului se știe căanual, în Vinerea Mare, la ora 6 dimineața avea loc o procesiune la aceastăcruce.
Monumentul aflat acum pe colină, „Calea Crucii„, „Calvarul„ sau „Golgota„ a fost ridicat la inițiativa parohului romano-catolic de Biled, Paul Novac, între anii 1869-1872 fiind zidite statuile care amintesc de patimile lui Isus Cristos pe Calea Crucii.
Calvarul (Kalvarienberg) a devenit emblema localității, având o valoare simbolicădeosebităși străjuind destinele bilezenilor de-a lungul vremii.
Se mai spune cămonumentul a fost ridicat în memoria primului sat cu numele Biled atestat în zona în secolul al XV-lea și ai cărui locuitori au murit cu toții de malarie.
Statuetele originale, construite din gips, care străjuiau “Calvarul„, au fost distruse în perioada comunistă. După1989, etnicii germani plecați din România au strâns bani și au plătit refacerea monumentului și a unuia dintre cimitirele din sat. Au înlocuit crucile, iar figurinele care reprezintădrumul Mântuitorului au fost refăcute din bronz.