Cristian Leana, Martin Fronescu și Flavian Glonț, membrii trupei Speed Cubing, care a câștigat finala emisiunii „Românii au talent” și marele premiu de 120.000 de euro, participăfrecvent la concursurile de speedcubing, pentru care se antreneazăși patru-cinci ore pe zi.
Membrii Speed Cubing sunt pasionați de cubul Rubik și practică4-5 ore pe zi acest „sport”
Speedcubing-ul, un hobby internațional care tinde sădevinăun sport, este o activitate de rezolvarea rapidăa cubului Rubik și a altor tipuri de puzzle-uri. La nivel internațional, funcționeazăîn prezent o asociație dedicatăacestor competiții, respectiv World Cube Association (WCA). De asemenea, sunt organizate zeci de competiții în acest domeniu, în fiecare lună, iar din doi în doi ani au loc Campionate Mondiale și Europene. Proba principalăeste cubul Rubik, în care se realizeazăcinci rezolvări și cea mai bunămedie câștigă, dar existăși alte variații ale acestei jucării și care se regăsesc ca probe oficiale la campionate.
Cristian Leana, Martin Fronescu și Flavian Glonț se întâlnesc mereu la concursurile de speedcubing, unde concureazăpentru primul loc. Deși recordurile lor îi departajează, timpii acestora sunt foarte apropiați, în general de mai puțin de o secundă, potrivit prezentării acestora de pe site-ul emisiunii „Românii au talent”.
„Echipa noastrăar fi putut avea și o altăcomponență, deoarece în comunitatea noastrăsunt foarte mulți copii talentați și extrem de buni. Multălume se întreabăce ar putea săfacăcineva cu un cub Rubik la un show de talent, însănoi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil săalegem ce săfacem”, spun cei trei membri ai grupului.
De altfel, în timpul finalei „Românii au talent”, cel mai tînăr membru al Speed Cubing, Martin Fronescu, în vârstăde 12 ani, a spus: „Ne-am gândit ce am putea face cu o simplăjucărie și de fiecare datăam venit cu câte o nouăidee”.
Martin Fronescu este din București și este elev în clasa a V-a la Școala GimnazialăNr. 81. „La școalămateria mea preferatăeste matematica, unde am participat și la olimpiadă, calificându-măpânăla etapa municipală”, spune acesta.
Martin a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik, în 2012, dupăce a primit unul de Sfântul Nicolae. „Mai știam despre acest cub, deoarece îl văzusem pe Cristian Leana la televizor la ‘Românii au talent’ (la un sezon anterior, n.r.) și măimpresionase. Inițial nu știam căeste atât de greu ce face el. Am învățat săîl rezolv într-o săptămânăcu ajutorul internetului. Am descoperit căexistăo mișcare mult mai dezvoltatăa acestui cub și chiar și la noi în țarăexistăcompetiții și evenimente. Dupăce am realizat cănu folosesc un cub profesional cum au cei mai buni performeri, am decis săstrâng bani săîmi cumpăr unul. Cu timpul mi-am cumpărat mai multe tipuri, dar trebuia săîmi rămânăși bani pentru posibile competiții ce aveau săse organizeze și la care îmi doream foarte mult săparticip”, a spus Martin Fronescu.
Înnoiembrie 2013, acesta a participat la prima competiție de speedcubing, clasându-se pe locul al doilea, la cubul 2×2, și pe locul al cincilea, la cubul 3×3.
La următoarea competiție la care a participat s-a situat în top 3 la cinci probe: Megaminx (un cub Rubik cu 12 fete), unde a scos record național, Pyraminx, 5×5, 2×2 și 3×3, proba principalăa concursului, unde s-a situat pe locul al treilea.
Martin Fronescu vrea săparticipe și la alte competiții și sperăsădevinăcât mai bun. De asemenea, își dorește săîl întâlneascăpe Ron van Bruchem, fondatorul World Cube Association.
Cristian Leana s-a născut pe 27 septembrie 1994, în București. Și-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie în Croația, în clasa a IX-a. Un coleg de-al lui a venit în acea excursie cu un cub Rubik, cu care s-a tot jucat în autocar. „Am fost surprins săvăd căa reușit săîl rezolve, așa căi l-am tot amestecat în speranța cănu va putea să-l mai facă, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de douăminute nu îi lua niciodată. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis căsunt metode și algoritmi de rezolvare, iar căaceștia au o logică. Văzând eu asta, am început să-l iau la întrebări despre cum face, care e logica. Apoi le-am arătat părinților mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumpărat și mie un cub Rubik”, spune Cristian Leana.
Acesta precizeazăcăla început a fost o întrecere între el și colegul său, dar ulterior a descoperit căexistăconcursuri în domeniu. „Astfel, antrenamentele au devenit tot mai intense, ajungând săpractic în unele zile și patru-cinci ore, poate în jur de pânăla 400-500 de rezolvări pe zi. Pentru a reuși sărezolv cubul rapid, a trebuit săînvăț peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat pânăcând am reușit săajung cel mai rapid din țară”, a mai spus Cristian Leana.
ÃŽntre timp, Cristian Leana a absolvit liceul și, în prezent, este în anul al doilea la Facultatea de Automaticăși Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București.
Pe de altăparte, Flavian Glonț are 17 ani și este elev în clasa a X-a. S-a născut la Târgoviște și, în prezent, locuiește în Câmpulung-Muscel. A descoperit cubul Rubik la vârsta de 13 ani și jumătate, într-o pungăcu pufuleți și surprize.
În2012, a participat la prima sa competiție în domeniu. „Era un vis devenit realitate. La aceastăcompetiție din București am întâlnit persoane ce făceau cubul la fel de bine ca mine sau chiar și mai bine. Măclasasem pe locul VI și eram extrem de încântat și mi-am propus cătrebuie săpot și mai mult. Cu timpul am mai participat și am început ușor, ușor săam locuri de 2-3-4 și chiar și primul loc la competiții prin toatățara. Înziua de astăzi mi-am îndeplinit scopul. Dețin recordul național la cea mai rapidărezolvare: 9,28 de secunde, iar Martin Fronescu are cea mai rapidămedie (media aritmeticăa cinci rezolvări) din țară, de 10,23 de secunde. Actualmente nu dețin doar recordul la 3×3, ci la încănouăprobe diferite, precum cele ale cuburilor de 4×4, 5×5, 6×6, 7×7, piramida, 3×3 cu o mânăetc.”, spune Flavian Glonț.
„Chiar dacănu-mi pot asigura un trai din acest lucru, este ceva plăcut, care mărelaxeazăși măajutăsă-mi dezvolt viziunea în spațiu (geometria). Sunt hotărât ca la facultate sămerg în domeniul IT (Politehnica/ Universitatea de informatică) sau arhitectura, datoritădezvoltării viziunii în spațiu”, mai spunea Flavian Glonț înainte de câștigarea competiției „Românii au talent”.
sursa: Mediafax