Ce veste! Marea Britanie ar putea permite doar unora din cetățenii UE sărămînă

Posted on iul. 17 2016 - 7:56pm by petre

Unii cetățeni ai Uniunii Europene ar putea săfie nevoiți săpărăseascăMarea Britanie dupăieșirea acesteia din Blocul comunitar, a declarat David Davis, secretarul de stat pentru negocierile cu UE pe tema ieșirii Regatului Unit, informeazăThe Associated Press.

Davis a declarat pentru cotidianul Mail on Sunday cădorește „o înțelegere generoasăpentru imigranții UE care se aflăacum aici și o înțelegere generoasăpentru cetățenii britanici în UE.”

Oficialul britanic a respins ipoteza ca cei aproape 3 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie săfie nevoiți săplece, însăa precizat căîn cazul unei creșteri majore a imigrației UE înainte de ieșirea din Blocul Comunitar, Londra ar putea permite sărămânădoar acelor cetățeni UE care au sosit înainte de o anumitădată.

„Putem săspunem cădreptul de a rămâne pe termen nelimitat se aplicănumai înainte de o anumitădată”, a spus Davis.

Dorința de a reduce imigrația din alte state UE a fost un motiv major pentru care mulți britanici au votat luna trecutăpentru a părăsi UE, având în vedere căîn Marea Britanie trăiesc aproximativ 3 milioane de cetățeni din alte state UE.

Theresa May a fost criticatăpentru refuzul de a garanta dreptul cetățenilor UE de a rămâne în Marea Britanie, aceasta spunând căeste necesar săse asigure căsutele de mii de britanici care trăiesc în alte țări din UE vor beneficia de același drept.

Davis a spus că, în opinia sa, Marea Britanie va putea săpăstreze accesul la piața unică, în timp ce va scăpa de obligația de a respecta regulile UE privind libera ciculație. Pe de altăparte, liderii UE spun căacest lucuru este imposibil, călibera circulație a persoanelor este un drept cheie, însăDavis a sugerat că”toatălumea se aflăpe pozițiile de pornire.”

Înceea ce privește lansarea negocierilor privind ieșirea din UE, David Davis a declarat vineri căprocesul de ieșire al Marii Britanii din UE ar putea săfie inițiat pânăla finalul acestui an sau la începutul anului viitor, și a adăugat căieșirea efectivăa Regatului Unit din UE ar putea săaibăloc în jurul lunii decembrie 2018.

 

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author