EPIC! 1800 de români au luptat eroic cu 20.000 de maghiari într-o crâncenă bătălie

Posted on sept. 19 2016 - 1:01pm by petre

A fost cea de-a 72 comemorare a bătăliei de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care DetaÅŸamentul PăuliÅŸ format din elevii Școlii de Subofițeri de la Radna, întăriți de un Batalion de infanterie și un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenția de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul MureÅŸului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni).Batalia de la Paulis

Bătălia de la PăuliÅŸ a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziștilor.

O mînă de elevi ai Școlii militare de subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au reușit să țină în loc trupele ungare și germane, mult mai bine echipate și mai experimentate, care îi copleșeau în proporție de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostași care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puțini mai trăiesc acum.

La ceremonii au luat parte Prefectul Județului Arad, Cosmin Pribac, și Comandantul Diviziei 4 de Infanterie Cluj, General Maior Dr. Ioan Manci, iar slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți condus ÃŽnaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscop al Aradului.

Despre semnficația istorică a luptei de la PăuliÅŸ din Septembrie 1944 s-a vorbit de către prefectul Cosmin Pribac, președintele Consiliului Județean Arad – Iustin Cionca, generalul de Brigadă în retragere Constantin Mărăcine, președintele Asociației Veteranilor de Război TimiÅŸ în numele domnului General în retragere Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război; Comandantul Diviziei 4 de Infanterie Cluj, General Maior Dr. Ioan Manci, primarul comunei PăuliÅŸ, Ioan Turcin.

Conform unor Hotărâri ale Consiliului Local din comuna PăuliÅŸ, a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al comunei PăuliÅŸ pentru un număr de ÅŸase veterani supraviețuitori ai bătăliei din septembrie 1944: Mr. (rtr.) Mihai Popescu, Plt. (rtr.) Victor Oltei, Lt. (rtr.)Bebe Osman, Lt. (rtr.) Cicerone Trîncu, Cpt. (rtr.) Dumitru FarcaÅŸ, Cpt. (rtr.) Ioan Tobescu. Primarul comunei PăuliÅŸ a înmânat titlurile veteranilor prezenți la eveniment. La finalul ceremoniei, dl. Mr. (rtr.) Mihai Popescu a rostit la rândul său un mesaj adresat audienței despre semnificația comemorării camarazilor săi alături de care a luptat pentru apărarea Defileului MureÅŸului, în septembrie 1944, apoi au fost depuse coroanelor de flori la Monumentul Eroilor și defilarea detaÅŸamentului de onoare compus din militarii Batalionului 191 Infanterie « Colonel Radu Golescu » din Arad.

Comments

comments

About the Author