Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, în funcția de președinte al Senatului, obținând 93 de voturi. Cei trei candidați anunțați în plen au fost Tăriceanu, Marius Obreja și Dumitru Oprea. Tăriceanu a anunțat, la începutul ședinței, căîn urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent.
Candidatul PNL, Marius Obreja, a obținut 45 de voturi, iar cel al PDL, Dumitru Oprea, 15 voturi. Alte patru voturi au fost anulate.
Votul a fost secret, cu buletine.
Senatorii au început votul pentru noul președinte al Senatului, propuși: Tăriceanu, Obreja și Oprea
Senatorii au început votul pentru alegerea noului președinte al Senatului, prin vot secret pe buletine de vot, aleșii urmând săopteze pentru unul dintre cei trei candidați anunțați în plen: Călin Popescu Tăriceanu, Marius Obreja și Dumitru Oprea.
Grupurile parlamentare ale PSD, PC și UDMR au anunțat în plenul Senatului candidatura fostului premier și lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu.
Din partea grupului PNL, a fost anunțat drept candidat la șefia Senatului Marius Obreja.
De asemenea, grupul PDL îl susține pentru aceastăpoziție pe liderul senatorilor democrat-liberali, Dumitru Oprea.
ÃŽnaintea votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, a solicitat celorlalte grupuri parlamentare ca votul pentru alegerea noului președinte al Senatului săfie unul secret, dupăcum prevede Regulamentul acestei Camere.
„Evident căvotul secret este un drept, nu este o obligație. Văpropun ca votul secret săse desfășoare secret la cabinele de vot. Văreamintesc căaceastăpropunere a fost făcutăde Ilie Sârbu atunci când a fost ales Vasile Blaga președinte al Senatului”, a anunțat Hașotti.
La o replicăprimitădin sală, acesta a spus: „Bunăgluma…săvotăm totuși cu lumina aprinsă, pentru cătrebuie săștim ceea ce votăm. Noi, grupul liberal, vom vota cu adevărat secret”.
Antonescu mulțumește în plen senatorilor: Demisia mea nu a fost de conjunctură
Senatorul PNL Crin Antonescu a spus, luni, în plen, înainte de votul pentru alegerea unui nou președinte al Senatului, căle mulțumesște colegilor pentru colaborare și cădemisia sa de la șefia acestei Camere nu a fost de conjuncturăși nici luatăsub imperiul unor emoții.
Președintele PNL a arătat că, în condițiile în care și-a anunțat demisia în plenul reunit, dorește săfacăo declarație și în plenul Senatului și a arătat căa fost onorat săfie președintele Senatului României.
„Demisia mea din funcția de președinte al Senatului nu a fost o decizie de conjunctură, nici o decizie luatăsub imperiul unor emoții, așa cum se străduiesc diverși colegi de eșichier politic săspună. A fost un răspuns clar și limpede, la o situație clarăși limpede”, a declarat Antonescu.
Liderul PNL a mai spus cădecizia pe care a luat-o a fost întemeiatăși considerăși azi căera „firesc” săo ia, așa cum înțelege „regulile jocului politic”.
Crin Antonescu a mulțumit membrilor Biroului Permanent pentru colaborare și tuturor senatorilor pentru activitatea pe care a avut-o ca președinte al Senatului.
„Sper din tot sufletul căam fost un președinte corect și demn al acestei instituții fundamentale”, a mai spus Crin Antonescu.