Vin statuile în centrul istoric la Timișoara! Marea Piramidă, Supermam și Coaja de om, printre lucrările pe care le vom vedea în curând

Posted on nov. 6 2015 - 1:23pm by petre

Lucrările de artămonumentalăurbanădin cadrul proiectului de Reabilitare a spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara.Coaja de om piramida umblatoare 2 Supermam

Încentrul istoric al orașului Timișoara sunt propuse, realizate și finanțate lucrări de artămonumentalăurbană, realizate din diferite materiale, și anume:

– “ Marea piramidă“, autor Mircea Roman, bronz, circa 96x102xh=170 cm

– “Coajăde om„, autor Mircea Roman, bronz, 98x115xh=200 cm

– “ Supermam“, autor Virgil Scripcariu, bronz, 55x65xh=155 cm

– “ Eva“, autor Virgil Scripcariu, bronz

– Ansamblu de coloane, autor Ion Nicodim, bronz și tehnicămixtă, h=cca.200 cm

– “De-a telefonul„, autor Bogdan Rață, bronz patinat, h=cca.200 cm

– “Totem„, autor Mircea Roman, bronz,h=circa 3 m

Fiecare sculpturăreprezintăo imagine tridimensionalămetaforică, ce sugereazădiferite simboluri.

Lucrarea“ Marea piramidă“ afirmăcă“niciodatănu este prea târziu săașezăm lumea noastrăpe adevăratele valori„ – dupăcum explicăautorul Mircea Roman, în timp ce “Coaja de om„ este o metaforăpentru bunătate, spiritualitate și cultură„fărăde care nu rămânem decât coji, coji de om“.

A treia operăa lui Mircea Roman, “Totem„, este metafora „sacrificiului a generații de cetățeni pentru orașul lor, ce se transformăîntr-o fereastrăîn zid, dătătoare de speranțăși lumină“. Lucrările “Supermam“ și “Eva“ ale sculptorului Virgil Scripcariu pun în atenția privitorului „meditații plastice ce au în centrul lor valori comunitare și umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocența, forța spiritualăa purității„ (Virgil Scripcariu).

Proiectul “De-a telefonul„ reprezintăo sculpturăce are ca temăcomunicarea, jocul, copilăria ca metaforăa viitorului, contemporaneitatea (Bogdan Rață).

Sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintăo „marcăa operei sale și, implicit, a artei românești, ele ilustreazăazi arta contemporană“ (Ariana Nicodim). Criticul de artăAnatol Mândrescu numea căutările artistului, limpede și poetic „axul pământului acordat cu stele, mit agrar

Selecția a fost făcutăde către colectivul de arhitecți-autori ce s-au ocupat de concepția întregului proiect de „Reabilitare a spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara„, cât și cel de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada implementării proiectului „Reabilitarea a spațiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timișoara„.

Sculpturile enumerate fac parte integrantădin ambientul cultural al centrului istoric. “Alte elemente de mobilier urban și artămonumentalăurmeazăsăfie așezate odatăcu punerea în valoare a restului țesutului urban din cartierul Cetate, în acord cu politica culturalăa Timișoarei: Timișoara creativă, Timișoara implicată, Timișoara conectatăși Timișoara responsabilă. Conform acestor direcții se cautărecunoașterea valorilor de patrimoniu și punerea acestora în valoare, sprijinind cultura contemporanăși legătura dintre aceasta și societate„, explicăproiectanții.

Costul total este de 523.010,55 lei, fărăTVA.

Comments

comments

About the Author