Vigilia Pascală oficiată la Vatican de Papa Francisc

Posted on apr. 3 2021 - 7:38pm by petre

Sâmbătă, 3 aprilie a.c., este Sâmbăta Sfântă după calendarul romano-catolic. În această zi aliturgică, în care nu se celebrează Sf. Liturghie, Biserica rămâne lângă mormântul Domnului, în rugăciune și post, meditând pătimirea și moartea lui, precum și coborârea lui la cei din iad, și așteptând învierea lui. Biserica se abține de la celebrarea Liturghiei pe parcursul zilei, masa altarului fiind dezgolită până la Vigilia solemnă sau Privegherea nocturnă în așteptarea învierii, când tristețea va face loc bucuriilor pascale, de belșugul cărora se va bucura timp de cincizeci de zile.

Vigilia pascală

Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui. Privegherea din această noapte, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, să fie unică pentru fiecare biserică. Întreaga celebrare a Vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică. Riturile sacre cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale), Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și Liturgia euharistică.

Sâmbătă, 3 aprilie a.c., la ora 19.30, papa prezidează în bazilica Sfântul Petru Vigilia pascală din Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, ritul binecuvântării focului și ceremonia luminii desfășurându-se în antreul bazilicii. Datorită restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid-19, în noaptea sfântă a Învierii Domnului, papa nu mai administrează sacramentul botezului unui număr de adulți, dar se va celebra reînnoirea făgăduințelor de la botezul celor prezenți.

Duminica Învierii și mesajul ”Urbi et Orbi”

Duminică, 4 aprilie 2020, este Duminica Paștelui: Învierea Domnului Nostru Isus Cristos. La ora 10.00, papa prezidează Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro, iar la ora 12.00, din interiorul bazilicii, adresează Cetății și Lumii (”Urbi et Orbi”) tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică însoțită de darul indulgenței plenare.

 

Comments

comments

About the Author