Val de caniculă fără precedent în Europa – temperaturile au atins 53 de grade

Posted on iun. 16 2022 - 8:31am by petre

Franţa se confruntă cu un val de caniculă de o precocitate fără precedent, ce vine dinspre Spania, zeci de departamente fiind plasate sub cod portocaliu. Temperaturile vor trece, vineri şi sâmbătă, de 40 de grade, transmite Le Figaro.

Specialişti meteo au plasat 13 departamente din sud-vestul Franţei în alertă portocalie de “caniculă” şi alte 19 departamente în “risc major”, în timp ce temperaturile vor continua să crească până când vor atinge între 36 şi peste 40°C în unele oraşe, vineri şi sâmbătă.

În Spania, satelitul Sentinel-3 (Copernicus EU) a măsurat temperaturi de peste 53 de grade a temperaturii pământului, în unele zone, în data de 14 iunie.

Însă ce este mai rău este încă de aşteptat: vineri se aşteaptă ca mercurul să urce la peste 40°C la nivel local.

”Alerta portocalie indică faptul că departamentul va atinge pragurile de caniculă în funcţie de criteriile definite. Alerta galbenă indică faptul că aceste praguri vor fi apropiate şi apoi posibil atinse, subliniind căldura foarte ridicată şi gravitatea acesteia”, precizează Canalul Meteo în comunicatul său, potrivit News.ro.

Météo-France a activat, de asemenea, alerta portocalie “caniculă” pentru 23 de departamente din sud-vest, din Anjou până în Pirinei.

“Nopţile se vor menţine foarte calde (20° – 25°C), cu probabile recorduri de temperaturi minime ridicate. În timpul zilei, se vor atinge valori apropiate de 36° până la 40°C din interiorul Bretaniei până în Pays de la Loire, Poitou-Charentes şi Nouvelle-Aquitaine, precum şi în valea inferioară a Rodnei. Pentru Languedoc-Roussillon, valul de căldură se va atenua uşor sâmbătă, odată cu ridicarea unei brize marine”, precizează Canalul Meteo în comunicatul său.

Comments

comments

About the Author