Ucraina a primit din Slovacia un sistem de rachete S300

Posted on apr. 8 2022 - 5:28pm by petre

 

Slovacia a donat Ucrainei un sistem de rachete antiaeriene S-300, pentru care va primi în schimb un alt sistem antiaerian din partea statelor aliate, a anunţat vineri premierul slovac Eduard Heger.

 

Sistemul S-300, produs în fosta URSS la sfârşitul anilor ’70, are, de asemenea, și capabilităţi antirachetă. Ucraina are deja în dotare astfel de sisteme, dar a insistat în cererile sale de ajutor militar adresate statelor occidentale că are nevoie de mai multe.

Slovacia avea un singur sistem de acest tip, a cărui livrare efectuată în secret către Ucraina a durat două zile, potrivit presei slovace, scrie Agerpres.

„Sperăm că acest sistem va putea ajuta la salvarea a cât mai multor vieţi ale ucrainenilor inocenţi în faţa agresiunii lui Putin”, a declarat premierul slovac, considerând că a luat o „decizie responsabilă” şi care „nu înseamnă că Republica Slovacă ar fi devenit parte a conflictului armat din Ucraina”.

El a mai anunţat că armata slovacă va primi în zilele următoare „un sistem de apărare antirachetă suplimentar” furnizat de aliaţi, fără a oferi detalii.

 

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte 100 au fost rănite vineri la Kramatorsk, în estul Ucrainei. Gara oraşului a fost tinţa unui atac cu două rachete, anunţă compana feroviară ucraineană Ukrzaliznytsia. Sute de persoane care voiau să fugă din regiune aşteptau un tren în momentul atacului. Mai multe imagini postate pe social media arată ceea ce a mai rămas dintr-o rachetă, pe care se putea citi, în rusă, mesajul ”pentru copii”, pe esplanada din faţa gării. Oficiali ucraineni acuză un atac deliberat, dar Moscova spune că nu a avut misiune de atac programate vineri la Kramatorsk, potrivit Sky News.

 

Gara este folosită pentru a evacua civili din zonele aflate sub bombardamentele forţelor ruse. Trei trenuri cu persoane evacuate erau blocate joi în aceeaşi regiune din Ucraina după un atac aerian asupra liniei ferate, potrivit şefului companiei feroviare ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse se regrupează pentru o nouă ofensivă şi că Moscova intenţionează să ocupe un teritoriu cât mai mare din regiunea ucraineană Donbas de la graniţa cu Rusia.

Autorităţile locale din unele zone le-au cerut civililor să plece cât mai este încă posibil şi relativ sigur să facă asta. Directorul companiei feroviare ucrainene Ukrzaliznytsia, Oleksandr Kamîşin, a acuzat un atac deliberat din partea rușilor.

 

 

Comments

comments

About the Author