Timișorenii, revoltați de prețurile uriașe de la Târgul de Crăciun de la Timișoara – comercianții dau vina pe tarifele exagerate ale Primăriei – 25.000 de lei pentru un stand mare, 15.000 de lei o căsuță cu șaorma, langoși sau kurtos

Posted on dec. 1 2022 - 10:26pm by petre

 

Foarte mulți timișoreni s-au plâns că actuala ediție a Târgului de Crăciun de la Timișoara este cea mai scumpă de când se organizează acest eveniment.

Faptul că la tărgurile ocazionale, de Paști sau de Crăciun de exemplu, prețurile practicate de comercianți sunt mai mari decât în mod normal are o justificarea economică plauzibilă, participanții la aceste manifestări fiind nevoiți să platească taxe de închiriere a căsuțelor, taxe de participare la târg, taxe de curățenie, curent, s.a.m.d.

Pe cale de consecință, orice primărie care organiează asemenea târguri și care pretinde că face acest lucru pentru cetățeni ar trebui să ia în considerare faptul că, de fapt, toate taxele încasate comercianților sunt plătite, de fapt, tot de cetățeni.

La concret, în cadrul Târgului de Crăciun organizat de Primăria Timișoara, un comerciant de kurtoș sau de langoș, sau cei de șaorma aduși la Timișoara de echipa Fritz (șaorma fiind, nu-i așa, un produs tradițional de Crăciun, așa cum este și nachosul, nu-i așa?) trebuie să plătească o taxă de bază de 15.000 de lei (plus alte taxe). Un comerciant cu stand mare de mâncarea plătește 25.000 de lei.

Ca să nu complicăm lucrurile, la un calcul sumar, fiecare comerciant ar trebui să producă în fiecare zi un profit net de circa 500 de lei doar pentru taxa primăriei.

Tot la modul general calculând, comerciantul ar trebui sâ vândă 50 de langoși zilnic doar pentru taxa de la primărie, apoi alte zeci pentru taxele fiscale, alte zeci pentru plata angajaților, apoi urmează profitul.

Calculul nostru ipotetic se referă la 30 de zile pline de vânzare. Dar să ținem cont că suntem în luna decembrie și s-ar putea ca din cele 30 de zile, 15 să fie urâte, cu ploaie sau lapoviță și lumea să nu iasă din case.

Să nu înlețegeți greșit cumva că noi îi plângem pe comercianți. Departe de noi acest lucru. Oamenii au asumat această activitate și, cu siguranță, dacă nu ar câștiga, probabil s-ar lăsa de meserie.
Noi îi plângem pe timișorenii pe căre primăria, în loc să le ofere zile plăcute de sărbători, îi împovărează, indirect, cu taxe.

În plus, Casa de Cultură a adoptat o politică ostilă față de micile afaceri locale, preferând să aducă o firmă de la Sibiu (oare câți bani plătesc timișorenii pentru serviciile acestei firme) care să ne ofere șaorma la Târgul de Crăciun.

 

Comments

comments

About the Author