Timișoara noastră romantică – când e realizată fotografia și ce se poate observa în imagine CLICK pentru imaginea mărită

Posted on iul. 12 2019 - 3:44pm by petre

Imaginea suprinde centrul Timișoarei și se pot observa tramvaiul de epocă și frumoasele aranjamente florale din scuarul median al pieței.

La o privire mai atență, se poate observa că statuia Lupoaicei nu era în centrul orașului în anul realizării fotografiei, 1962.

Ca urmare a dictatului criminal de la Viena (cunoscut ca Al doilea arbitraj de la Viena) de la 30 august 1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste, o mare parte a populației Timișoarei a protestat centrul Timișoarei, cerând, printre altele, înlăturarea statii Lupoaiecei din piața publică.Centru 1962

Bănățenii au scandat atunci „Duce, duce, ia-ți cățaua și ți-o fuce!”, deoarece statuia Lupoaicei fusese un dar din partea Italiei fasciste a lui Mussolini (Ducele) în 1926.

Statuia a fost repusă pe soclu de autoritățile comuniste, după venirea la putere a lui Ceaușescu, la mijlocul anilor 60.

Comments

comments

About the Author