Sfaturi profesionale pentru a vă întreține gazonul în această vară

Posted on mai 13 2022 - 6:22pm by petre

 

Pajiștea dumneavoastră e mai mult decât ceea ce privesc oamenii atunci când trec cu mașina sau pe lângă casa dumneavoastră. Un gazon este un „mega-organism” viu, format din plante vii, miliarde de animale, bacterii și microorganisme, care au toate o anumită funcție.

 

Iarba este o materie incredibil de puternică care, prin utilizarea fotosintezei, își produce propria hrană și ciclurile de reproducere. Chiar și iarba moartă se întoarce pe pământ, hrănind din nou acele miliarde de animale, care apoi se duc și muncesc și mai mult pentru a face ca iarba dumneavoastră să crească mai frumos.

 

Materia organică reîntoarsă în gazon nu este chiar ceva la care să strănutați, cu excepția cazului în care aveți alergii la iarbă. Pesticidele și substanțele chimice sunt în mare parte necunoscute naturii, de aceea aceasta reacționează mai puțin atunci când se folosește produsul chimic. În plus, utilizarea de substanțe chimice va pune în pericol și, în cele din urmă, va distruge solul și apa sănătoasă.

 

Este acea perioadă a anului în care florile înfloresc și iarba este verde, dar este și momentul în care natura trece printr-un puseu de creștere, iar într-o clipită gazonul are nevoie de tuns! Din fericire, Husqvarna are o gamă de mașini de tuns iarba robotizate și unelte de grădină durabile pentru a vă păstra gazonul îngrijit, fără munca de jos.

 

„Tăiați iarba mai sus!”, o propoziție rostită de sute de ori atunci când suntem întrebați cum să facem ca un gazon să arate bine. Iarba trebuie să primească lumină pentru a-și produce propria hrană. De asemenea, iarba oferă umbră solului și solului, ajutând astfel la eliminarea naturală a buruienilor, precum și la o mai bună reținere a umidității. Iarba mai înaltă nu va fi afectată la fel de repede de secetă și nu va lăsa solul ars până la praf în timpul lunilor de vară.

 

Iarba se cultivă în cele din urmă la orice fel de tăietură primește, întrebarea este doar dacă va prospera pe parcurs, oferindu-vă un gazon frumos și luxuriant, sau dacă se va lupta. Regula de bază: tăiați 1/3 din lamă, niciodată mai mult de jumătate odată. Mașina dvs. de tuns iarba Husqvarna se va chinui mai mult, va arde mai mult combustibil și vă va îngreuna munca. În plus, iarba va intra literalmente în șoc sau își va pierde capacitatea de a primi suficientă lumină. Tăierea ierbii la o înălțime mică în încercarea de a economisi timp sau de a tunde mai puțin nu va funcționa și nu va fi nevoie să tundeți deloc, destul de curând.

 

„Păstrați mașina de tuns iarba reglată, curată și uscată și lama ascuțită!” – o altă propoziție rostită de multe ori. În îngrijirea gazonului comercial, angajaților le displac foarte mult zilele de întreținere sau zilele de curățenie. Un echipament curat lasă o impresie mai bună – lamele ascuțite care rulează pe mașini de tuns iarba Husqvarna bine întreținute vor tăia iarba mai uniform. Aceste utilaje nu sunt o știință a rachetelor, sunt lucruri foarte simple care fac ca iarba de gazon să fie fericită. Cel mai important, nu vă așteptați ca un gazon în dificultate să se transforme peste noapte într-un teren de golf. Va dura aproximativ doi ani pentru a readuce în mod natural un gazon la potențialul său maxim.

 

„Tundeți frecvent, nu doar atunci când câinele dumneavoastră mare și adult dispare în junglă”. Tunderea mai înaltă, dar mai des în timpul sezonului de creștere maximă va provoca mai multe ramificații și va oferi un gazon mai gros și mai sănătos în timp. Multe peluze sunt supra sau insuficient fertilizate, tratate cu kilograme de substanțe chimice care fac din iarbă și din sol un iad pentru insecte și oferă un teren perfect pentru buruieni.

 

„Mulcirea sau împachetarea în saci nu sunt egale!” Majoritatea tipurilor de gazon beneficiază mult mai mult de pe urma mulcirii decât de pe urma strângerii în saci a resturilor de iarbă. Robotul dvs. de tuns iarba Husqvarna de nouă generație nu pune în saci, ci dispersează tăieturi mici de iarbă (și, prin urmare, azot) înapoi în gazon. Acum, robotul dvs. poate lucra noaptea sau duminica, dar cele trei secrete ale succesului său și ale popularității crescute sunt frecvența tăierilor, lamele ascuțite și mulcirea. Designul Husqvarna vine ca un model destul de arătos. Scump, dar îngrijit!

 

Udarea unui gazon în condiții climatice normale este o risipă de resurse, iarba noastră trăiește bine sau mai puțin bine în funcție de ceea ce mama natură oferă și dictează. Energia obținută de la lame mai lungi este transformată în nutrienți care ajută la înrădăcinarea corectă. Cea mai mare parte a ierbii este o plantă de tipul „Ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici”.

 

Tăierea la înălțimea optimă, mulcirea și o lamă ascuțită au mai multe beneficii pentru gazonul dumneavoastră decât câțiva metri cubi de apă aruncată pe iarbă și pe un sol care a fost tratat greșit. 85% din gazonurile moarte sau suferinde sunt cauzate de cosirea incorectă  și de lipsa de nutrienți, în urma folosirii excesive a substanțelor chimice. Aerarea și îndepărtarea frunzelor în toamnă (cel mai bine este să le mulciți și să le hrănești înapoi în gazon) pentru a evita mucegaiul și lipsa de oxigen vor face cea mai mare parte din ceea ce este necesar pentru a menține gazonul fericit.

 

Comments

comments

About the Author