Satul românesc cu cea mai mare concentrație de profesori universitari pe cap de locuitor

Posted on ian. 27 2024 - 12:43am by petre

Satul Petiș, sau Petișdorf, aparține de comuna Șeica Mare, iar aici este cea mai mare concentrare de cadre universitare pe cap de locuitor.

Luat procentual, 25% din case sunt locuite de profesori universitari.

Ca număr, însă este puțin: 5 din cele 20 de case, localitatea fiind însă una foarte mică. Despre recordul din Petiș apare scris pe pagina de Facebooka președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.

 

Din cele 20 de case, una a fost amenajată ca muzeu, reunind colecții de veșminte tradiționale precum și numeroase obiecte din gospodării și ateliere sătești, proprietară fiind Eugenia Dan.

Povestea „universitarilor” din Petiș a început în 1990, cu Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: „În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”.

Așa se face că, pe vremea în care Petișul mai avea încă mai bine de 100 de case locuite, profesorul Dionisie Turcu a devenit primul „universitar” din sat.

Nu peste mult timp, a apărut și al doilea: „Primeam vizitele unor colegi de la universitate, iar o parte dintre aceștia s-au arătat încântați de acest sat. Așa se face că am devenit vecin cu familia colegului meu, domnul profesor Stoicescu”.

sursa Turnul Sfatului.ro

 

Comments

comments

About the Author