Românii vor fi vaccinați direct din mașină

Posted on apr. 18 2021 - 9:02am by petre

În mai puțin de două săptămâni, românii s-ar putea vaccina anti-Covid cu serul de la Pfizer fără programare și direct din mașină, în centrele numite „drive-thru”.

Acestea vor fi amenajate în București și orașele mari până la finalul lunii aprilie, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare. Doctorul Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că în lunile următoare vor fi vaccinuri suficiente pentru toti doritorii. Opt milioane de doze sunt așteptate până la sfârșitul lunii iunie doar de la compania Pfizer.

Doar trei sute de mii de persoane mai sunt în acest moment pe listele de aşteptare, la vaccinarea anti-Covid. Aşa că oficialii cauta metode să atragă mai mulţi doritori şi în acelaşi timp să le faciliteze accesul la imunizare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Noi credem că până la sfârșitul lunii aprilie vom operaţionaliza câteva centre drive-thru inclusiv în municipiul Bucureşti. încercam să le amplasăm în zone relativ accesibile şi în care foarte multe persoane mai au şi alte tipuri de activităţi, de pildă în preajma unui hipermarketurile”.

Este vorba despre acele centre de unde vă puteţi vaccina direct din maşină.

Fiecare centru drive-thru va avea câte patru echipe mobile de vaccinare. Asta înseamnă că într-o zi vor putea fi imunizate în total 400 de persoane. În aceste centre va fi distribuit doar serul de la Pfizer şi nu va fi nevoie de programare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „O persoană poate să treacă cu alţi membri de familie sau alţi cunoscuţi către astfel de centre fără programare, te vaccinezi şi îţi vezi de celelalte activităţi”.

O altă veste încurajatoare este că de marţi va creşte capacitatea de vaccinare şi în celelalte centre Pfizer, de la 72, la 84 de oameni vaccinaţi pe zi pe un singur flux.

Între timp, unele centre în care se administrează serul de la AstraZeneca au început să se anime. La Timişoara, de pildă, potrivit datelor de la Direcţia de Sănătate Publică, numărul celor care vin chiar şi pentru prima doză a crescut.

Dr. Ştefan Stanciugelu, Centrul de Vaccinare STPT: „Oamenii vin, am început rapelurile. Din fericire, nu sunt speriaţi, poate şi prin experiența primei doze după care s-au simţit bine”.

Oficialii au o strategie şi pentru a vaccina mai mulţi oameni în mediul rural.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „De săptămâna viitoare vom începe vaccinarea cu aceste centre mobile, mai ales în localităţile fără medic de familie. Primarul evaluează din uşă în uşă, din casă în casă care persoane doresc să se vaccineze”.

Aceste centre mobile din comune şi sate vor folosi vaccin de la Moderna.

Comments

comments

About the Author