România blochează accesul Austriei la reuniunile NATO: „este singura soluție în acest moment”

Posted on sept. 25 2023 - 10:15am by petre

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a afirmat duminică seara la Digi24 că decizia României de a bloca participarea Austriei la reuniunile NATO „este singura soluție în acest moment”. Potrivit liberalului, după nouă luni în care țara noastră a încercat toate formulele diplomatice pentru a convinge guvernul de la Viena să nu se mai opună aderării României la Schengen, a venit vremea „să se tragă un semnal” și să se treacă la metode mai puțin diplomatice.

Rareș Bogdan: Este singura soluțe în acest moment. România a încercat timp de 9 luni, după momentul 8 decembrie, să caute toate formulele diplomatice și va continua să facă asta, dar trebuie să se tragă și un semnal.

Atât timp cât președinta Comisiei Europene, președintele Consiliului European, președintele Parlamentului European, șase rezoluții, dintre care ultima votată cum rar se vede o rezoluție în Parlamentul European cu privire la intrarea României în Schengen … Sunt semnale clare. Dacă semnalele trimise de toate cancelariile europene și nu numai către cancelarul Nehammer și guvernul de la Viena nu au evut efect, România trebuie să caute toate formulele pentru a-și atinge obiectivul.

Vorbim despre două chestiuni importante: latura financiar-economică și latura ce ține de respectul de sine al românilor și de efectul pe care eșecul Schengen l-a avut în societatea românească și în reacțiile românilor vis-a-vis de Europa.

Ministerul de Externe de la Viena a transmis sâmbătă pentru Agenția Austriacă de Presă că România a solicitat mai mult timp, până în octombrie, pentru a lua o decizie cu privire la detaşarea a doi ofiţeri din cadrul Forţelor Armate austriece la sediul NATO din Bruxelles.

Detaşarea voluntară trebuie aprobată de toţi cei 31 de aliaţi NATO.

„Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen”, a mai transmis Ministerul de Externe, care în coordonare cu Ministerul Apărării, s-ar afla în contact cu România pentru a facilita o aprobare rapidă.

Comments

comments

About the Author