1800 de români au luptat eroic cu 20.000 de maghiari, în bătălia de la Păuliș!

Posted on sept. 25 2023 - 9:56am by petre

A fist fost cea de-a 79 comemorare a bătăliei de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detașamentul Păuliș format din elevii Școlii de Subofițeri de la Radna, întăriți de un Batalion de infanterie și un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenția de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureșului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni).

14 septembrie 1944 – Bătălia de la Păuliş, una dintre cele mai crâncene lupte din Al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra naziştilor

În septembrie 1944, la două săptămâni după ce Armata română întorsese armele şi se aliase împotriva Axei, trupele hortiste au ocupat Aradul şi se pregăteau pentru forţarea văii Mureşului, sperând să ajungă în interiorul României. Pentru apărarea defileului râului Mureş, în zona Păuliş, Şcoala de Subofiţeri rezervă nr. 5 din Radna s-a constituit în „Detaşamentul Păuliş”, iar din Ordinul Armatei I din aceeaşi zi, detaşamentul a fost întărit cu Divizionul 61 artilerie grea şi Batalionul 1 din Regimentul 96 infanterie.

În bătălia de la Păuliş a fost anihilat un atac al armatei maghiare care dorea să înconjoare batalioanele româneşti, aflate spre centrul ţării. Detaşamentul Păuliş cuprindea 755 elevi ai şcolii militare, cărora li s-au alăturat, ca unităţi de întărire, 569 soldaţi din Regimentul 96 infanterie, 360 soldaţi din Divizionul 61 artilerie grea şi 124 de ofiţeri şi subofiţeri. Detaşamentul şi-a dus la îndeplinire misiunea însă, cu sacrificiul multor vieţi.
Detaşamentul Păuliş, ca şi alte unităţi militare participante la efortul eroic de eliberare a ţării de sub opresiunea fascistă, a constituit o parte integrantă, reprezentativă a generaţiei tinere din anii 1944, chemată de gravitatea împrejurărilor să facă dovada forţei şi calităţilor sale.

Tinerii elevi ai şcolii de subofiţeri au plătit cu sânge oprirea invaziei inamicului. În această bătălie, detaşamentul a pierdut 10 ofiţeri, 10 subofiţeri, 148 de elevi şi 209 de soldaţi (morţi, răniţi şi dispăruţi), iar inamicul a avut pierderi de 919 militari morţi şi 387 prizonieri.

 

Comments

comments

About the Author