Povestea fabuloasă a Coroanei maghiare, ascunsă într-o pădure de lângă Orșova și apoi încuiată în seifurile americane

Posted on aug. 20 2022 - 1:07pm by petre

Cel mai important simbol al națiunii maghiare, este Sfânta Coroană, mai importantă de multe ori în istoria Ungariei decât regii înșiși, care nu stăpâneau coroana, ci domneau în numele și pentru coroană!

Ei bine, Sfânta Coroană, fărăbde care niciun rege maghiar, chiar dacă avea puterea efectivă, nu putea domni, are o poveste fabuloasă.

Odiseea Coroanei, de la Orșova în seifurile de la Fort Knox

Nu are importanță pentru maghiari originea reală a coroanei, simbolistica acesteia confundându-se, de multe ori, cu Ungaria și cu națiunea maghiară.

Povestea Coroanei este una fabuloasă, acesta fiind de-a lungul secolelor ori furată, mutată, ascunsă, scoasă peste granițele Ungariei și readusăî n final la Budapesta.

Până la stingerea dinastiei lui Arpad, în 1301, corona a fost ținutăîn catedrala regilor din Alba Regia, apoi a ajuns la Visegrad (lângă Budapesta), la Bratislava, sau la Buda.

În perioada războiaielor napolioniene, Casa de Habsburg, care domnea peste Ungaria și care deținea Coroana, a mutat-o la Mukachevo, în actuala Ucraină.

În timpul revoluției din 1848, liderul răsculaților maghiari Kossuth Lajos a luat cu el coroana și bijuteriile regale și, în pragul înfrângerii, a îngropat tezaurul într-o cutie din lemn într-o pădure din apropiere de Orșova.

În1853, după compromisul austro-ungar, coroana a fost dezgropată și s-a întors în castelul Habsburgilor din Buda.

Cel de-al doilea război mondial a făcut ca alți germani (de aceastădată aliații hitleriști ai lui Horty) să pună din nou mâinile pe coroană.

La 4 mai 1945, Divizia 86 de Infanterie a Statelor Unite ale Americii a recuperat tezaurul maghiar din zona localității austriece Matsee.

Garda Maghiară a Coroanei a predat oficial simbolurile statului maghiar americanilor, pentru a le feri de noul „aliat„ al statului maghiar, Uniunea Sovietică.

Tezaurul a stat în seifurile blindate ale SUA de la Fort Knox, Kentucky, pânăîn 6 ianuarie 1978, când administrația președintelui Jimmy Carter a returnat coroana și bijuteriile statului maghiar

Comments

comments

About the Author