Patronul firmei care a efectuat săpături la internatul prăbușit a fost reținut – un tânăr a murit și alții sunt grav răniți

Posted on dec. 20 2023 - 7:54am by petre

Patronul firmei care executa lucrările în curtea căminului prăbuşit la Odorheiu Secuiesc a fost reţinut seara trecută, fiind cercetat pentru ucidere din culpă si vătămare corporală din culpă. Anchetatorii spun că Laszlo Şandor a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect.

 

Tragedia de la liceul din Harghita este rezultatul unui şir de erori umane şi nepăsare. Un copil care trebuia să împlinească 18 ani chiar în ziua de Crăciun a murit, iar o altă fată de 17 ani este în stare critică pe patul de spital. Clădirea prăbuşită din curtea Liceului Tamasi Aron aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice şi era închiriata de Primărie pentru a găzdui în jur de o sută de elevi.

David urma să-şi serbeze majoratul de Crăciun
David avea 17 ani şi urma să-şi serbeze majoratul în mai puţin de o săptămână, chiar în ziua de Crăciun. Era tot timpul cu zâmbetul pe buze şi îl cunoştea întreaga comunitate. Începuse să facă şcoala de şoferi. Juca şi handbal la clubul din oraş şi avea antrenament programat la ora 17.00.

 

Un băiat a observat că tavanul începea să crape şi s-a dus la doamna care era de serviciu în internat ca să-i avertizeze pe ceilalţi. Chiar când a ajuns înapoi s-a prăbuşit. Zeci de pompieri, poliţişti şi salvamontişti încep o cursă contracronometru. Un câine de căutare-salvare este trimis pentru a-i găsi pe cei prinşi sub ruine. O dronă cu termoviziune este şi ea înălţată pentru identificarea victimelor.

Colonel Cristian Mureșan, ISU Harghita: Cele patru persoane se aflau înăuntru, cu diferite activități. Acestea au sesizat, din câte am înțeles, pedagogul și au încercat să iasă dintre ei afară.

97 de elevi erau cazaţi în clădire
Internatul din Odorheiul Secuiesc e vechi de peste o sută de ani şi nu avea un sistem de canalizare. Când ploua, zidul clădirii era baraj, iar apa se acumula şi se infiltra în pereţi.

Lucrarea ar fi trebuit să rezolve problema.

 

 

Comments

comments

About the Author