Incep demersurile pentru suspendarea din funcție a președintelui României

Posted on nov. 1 2021 - 3:32pm by petre

Co-președintele AUR, George Simion, a anunțat astăzi că formațiunea politică pe care o conduce începe demersurile pentru suspendarea din funcție a președintelui României, Klaus Iohannis.

Simion a declarat într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului că a început colectarea de semnături de la parlamentari și că ”mai mulți parlamentari de la mai multe partide” au promis că vor susține acest demers.

”Vom apela la sutele de mii de români care ne contactează, ne scriue pe internet și ne roagă să-l dăm jos pe Iohannis, pentru că o veche românească spune că peștele se împute de la cap.” – a spus liderul AUR.

”Este momentul. Au existat două nominalizări pentru prim-ministru, care nu au întrunit o majoritate parlamentară. Conform Constituției pe care, pe toată durata mandatului a încălcat-o în picioare, trebuie să ajungem la alegeri anticipate”. – a spus el.

 

AUR a lansat site-ul josiohannis.ro

Liderul AUR, George Simion, a anunțat că semnăturile pentru demiterea lui Klaus Iohannis pot fi strânse și online, pe site-ul josiohannis.ro.

”AUR va strange semnături în fiecare localitate din țară și în diaspora, pentru că și acolo a primit foarte multe voturi Klaus Iohannis. În ciuda faptului că, din păcate, președintele controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt și sperăm că celalalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate și vor acquiesa la acest demers, pentru ca postul de la Palatul Cotroceni să devină cât mai repede vacant.”

Invităm toate formațiunile, atât politice, cât și civice, să se alăture acestui demers. Invităm romanii să intre pe site-ul josiohannis.ro și să semneze pentru demiterea lui Iohannis în format digital sau pe unul dintre tabele.” – a spus Simion.

Suspendarea lui Iohannis: 10 motive invocate de AUR

Pe site-ul josiohannis.ro sunt publicate 10 motive care au stat la baza deciziei de a începe procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

Printre altele, șeful statului este considerat răspunzător pentru că ”a crescut exploziv facturile românilor, deși suntem producători de energie”.

”1. Este principalul vinovat fiindcă statul român a eșuat, așadar a recunoscut chiar și el că nu mai poate fi președinte;

2. În loc să fie garant al respectării Constituției, a călcat în picioare Legea Supremă și a folosit-o în interes propriu, a făcut tot timpul partizanat politic în favoarea PNL, deși președintele trebuie să fie neutru;

3. Este vinovatul moral pentru miile de morți, mai ales din ultimele săptămâni, Guvernul lui și oamenii lui au fost incapabili să gestioneze criza sanitară, dar el i-a susținut în continuare în funcții și la putere, rezultând și mai multe victime;

4. A crescut exploziv facturile românilor, deși suntem producători de energie;

5. A ignorat complet învățământul românesc, deși s-a lăudat că promovează „România Educată”;

6. Nu a ratat nicio excursie în străinătate iar acum, când țara se află în cea mai gravă criză politică și sanitară, s-a dus să viziteze Piramidele;

7. I-a ignorat pe eroii României, lipsind aproape întotdeauna de la sărbătorile naționale;

8. Și-a neglijat misiunea de mediator între sindicate și patronate, între stat și cetățeni, între diferitele categorii sociale, izolându-se total în luxul de la Cotroceni, departe de nevoile reale ale românilor;

9. A generat criza politică actuală, în plină pandemie, doar pentru a controla justiția și activitatea guvernului, se comportă ca un dictator care vrea ca toate puterile statului să îl slujească, iar instituțiile să îi stea la dispoziție încălcând legea pentru a-i îndeplini ordinele;

10. A dezbinat societatea românească, împărțind cetățenii în buni și răi, acuzându-i pe români pentru propriile lui eșecuri”

AUR are nevoie de 156 de semnături de la parlamentari

Simion a recunoscut faptul că, pentru a ca acest demers să reușească, AUR are doar 43 de parlamentari și este nevoie – în total – de semnăturile a 156 de parlamentari.

El a adăugat că marţi, la audierile miniştrilor propuşi în Guvernul condus de Nicolae Ciucă, AUR va începe să strângă semnături de la parlamentari.

“Mâine, la audierile miniştrilor, care oricum sunt degeaba şi sunt un simulacru, ca toate aceste consultări, noi o să începem să luăm semnătură cu semnătură de la parlamentari. Avem nevoie de 156 de parlamentari să semneze aceste tabele de demitere din funcţie a preşedintelui – o treime din Parlament şi 234 de parlamentari care să voteze”, a afirmat Simion.

Suspendarea președintelui – ce prevede Constituția României

Iată ce prevede Constituția României în privința procedurii de suspendare din funcție a ăreședintelui României:

”Art. 95 – Suspendarea din funcţie

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.”

Comments

comments

About the Author