Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie – avertismentul unui manager din industrie

Posted on aug. 17 2022 - 3:16pm by petre

 

Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgenţă măsuri, a afirmat șeful Alro Slatina Marian Năstase.

 

Oamenii nu vor mai avea bani să-și plătească facturile la iarnă
Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacităţi industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice.

Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.

În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.

Prețul gazelor naturale a atins marţi un nou record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh, deși în Europa temperatura medie a aerului este de 25 grade Celsius. Prețurile la gaze și implicit la electricitate vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite avertizează Dumitru Chisaliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, într-o analiză despre criza energetică din Europa.

 

Anul trecut creșterea prețului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligațiilor contractuale pe termen lung și a unor probleme tehnice, semnalează expertul în energie, Dumitru Chisăliță. Această situație a determinat o creștere a prețului gazelor cu 463% față de prețul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. La iarnă vom avea prețuri la gaze cum nu au mai existat vreodată pentru acest produs.

Există două prognoze în spațiul public, care arată că este posibil ca prețul gazelor tranzacționate pe bursă să crească cu 44% – 60% în iarna 2022-2023. Deși aceste valori sunt amețitoare, ele nu reprezintă scenariul cel mai pesimist.

Dumitru Chisăliță: Creșterea cu 60% a prețului gazelor naturale la iarnă nu este cel mai pesimist scenariu posibil.

 

sursa: Pro TV

 

Comments

comments

About the Author