Guvernul dă OUG pe un miliard de euro

Posted on iul. 31 2020 - 5:42pm by petre

Salvarea celor două companii de transport aerian, Tarom și Blue Air, este discutată astăzi în Ședința de Guvern.

”Adoptăm OUG privitoare la miliardul de euro pentru investiţii, repornirea activităţii, microgranturi”, a spus Orban.

Guvernul dezbate în primă lectură, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind acordarea unor ajutoare de stat pentru Tarom şi Blue Air, care au suferit pierderi financiare importante în timpul pandemiei de COVID-19.

Sprjinirea financiară a celor două companii, Tarom și Blue Air, a fost inițiată de Ministerul Transporturilor. Astăzi, a fost trimisă și prenotificarea către Comisia Europeană, care trebuie să își dea acordul.

În această săptămână, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat într-un interviu acordat corespondentului Știrilor ProTV, Vitalie Cojocari, în ce vor consta cele două pachete de salvare.

”Nu vorbim de orice companie, vorbim de compania Tarom, operatorul național, unde statul român este acționar 97,2%, cu o cifră de afaceri de 1,5 mld. euro, cu taxe și impozite plătite la bugetul de stat, cu 1.776 de angajați și 29 de aeronave în operare. Compania Blue Air, cu acționariat privat de 99,99%, cu o cifră de afaceri de 2,1 mld. lei, cu impozite și taxe plătite la stat la zi, cu 926 de angajați, operand cu 20 de aeronave. Blue Air ocupa, în 2019, 25% din piața low-cost din România. Este foarte greu după ce ai pierdut o piață să mai poți intra pe piața respectivă, de aceea România nu-și poate permite ca cele două companii să aibă probleme astfel încât la un moment dat să se supună problema falimentului acestor companii. Exclus! România nu-și poate permite să intre în galeria mai puțin selectă a trei țări membre ale UE – mă refer la Slovacia, Slovenia și Lituania -, care nu au operator aerian de transport”, a explicat Lucian Bode.

În cazul operatorului național Tarom, ministrul Transporturilor a explicat că în luna februarie statul a acordat un ajutor de salvare în valoare de 37 de milioane de euro. În aprilie, Guvernul a semnat un Memorandum pentru acordarea unui ajutor de stat atât pentru Blue Air, cât și pentru Tarom și tot în aprilie, Guvernul a pre-notificat Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. De asemenea, statul român, prin EximBank, a acordat companiei Blue Air un împrupumut în valoare de 30 de milioane de lei, pe care urmează să-l restituie.

Potrivit ministrului, ajutorul de salvare de 37 de milioane de euro acordat Tarom se va transforma în ajutor de restructurare.

”În acest sens, este nevoie de încă aproximativ 60 de milioane de euro, pentru a trece această perioadă dificilă. Vom notifica Comisia Europeană, vom depune un plan de restructurare, vom obține aprobarea Comisiei și vom accesa un credit cu garanții de stat”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Bode, compania Blue Air va primi un credit cu garanții de stat de 63 de milioane de euro, în contul căruia statul va pune ipotecă pe un procent din acțiunile companie, respectiv pe un bun aparținând companiei, în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro.

Investiții de un miliard de euro prin Ordonanță de Urgență

Tot în ședința de astăzi, Guvernul va adopta proiectul de ordonanţă de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene, pentru sprijinirea mediului de afaceri, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

“Trebuie să adoptăm ordonanţa de urgenţă privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene: 550 de milioane de euro granturi pentru investiţii, 350 de milioane de euro granturi pentru repornirea activităţii şi microgranturile de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi”, a precizat Ludovic Orban, vineri, în cadrul şedinţei de guvern.

Executivul va aproba mai multe măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

“Prezentul act normativ are în vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri externe nerambursabile pentru: a) asigurarea unui microgrant pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariaţi, precum şi PFA/CMI prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă; b) asigurarea capitalului de lucru necesar IMM-urilor; c) realizarea de investiţii necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităţilor de producţie existente, realizarea unor capacităţi de producţii noi, achiziţionarea de echipamente, utilaje şi instalaţii, precum şi pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziţionarea unor clădiri destinate activităţilor de producţie noi, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri necesare realizării investiţiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanţare. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, citată de Agerpres.

Comments

comments

About the Author