Dialoguri Dunărene și Paralele între Capitalele Culturale Europene, Novi Sad și Timișoara
Două orașe înrudite istoric, geografic și cultural.
Două orașe multietnice, multiconfesionale și multiculturale cu valori europene la margine de Balcani.
Două orașe cu vocație de capitale ale culturii, civilizației și educației în țările lor, deși nu sunt, oficial, capitalele administrative ale acestor țări.
Două orașe care au dobândit în același timp pozițiile de Capitale Culturale Europene.
Novi Sad și Timișoara.
Și chiar dacă, paradoxal, România și Serbia sunt singurele două state vecine din Europa care nu sunt conectate cu nici un fel de rută de transport public regulat – tren, autobuz – între cele două orașe se încheagă tot mai solid conexiuni culturale.
Astfel, Muzeul Național de Artă Timișoara este prezent pe simezele Galeriei Matice srpska din Novi Sad cu expoziția “Parallels Timișoara / Novi Sad”, al cărei vernisaj a avut loc la 8 iulie 2022.
Expoziția face parte din seria de evenimente organizate în cadrul protocolului de cooperare semnat între cele două instituții, Muzeul Național de Artă Timișoara și Galeria Matica srpska, în contextul titulaturii de Capitală Europeană a Culturii – Novi Sad, 2022 și Timișoara, 2023.Expoziția „Parallels” este alcătuită din 60 de lucrări de pictură ce provin din colecțiile Galeriei Matica Srpska, Muzeului Național de Artă Timișoara și Palatului Espiscopiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara. Lucrările selectate aparțin unor artiști care fie se găsesc în colecțiile celor trei instituții prezente, fie sunt reprezentativi prin conexiunea celor două orașe cu un fond cultural comun. Printre artiștii prezenți pe simeze sunt Ștefan Tenețchi, Teodor Ilić Cešlijar, Konstantin Daniel, Ljubomir Alexandrović, Nicola Aleksić, Pavel Petrović, Donat Janos, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović, Vasa Pomorišac, Corneliu Liuba, Miroslav Pavlović. Lucrările din expoziție sunt o incursiune prin arta secolelor XVIII – XXI.
La nici două săptămâni de la vernisajul ”Paralelelor”, un eveniment rezultat al colabărării dintre Fundația Interart TRIADE din Timișoara și Galeria Bel Art din Novi Sad a marcat debutul ediției din 2022 a unui prestigios festival de artă contemporană din Novi Sad, Danube Dialogues 2022 – Dialoguri Dunărene.
Vorbim despre expoziția 3E: ECOLOGY, ETHICS, AESTHETICS (3E: Ecologie, Etică, Estetică), curatoriată de Sava Stepanov (SRB) și Alina Șerban (RO) și care a avut loc la Galeria de Arte Frumoase – Colecția Rajko Mamuzić din Novi Sad.
Această expoziție reprezintă un dialog productiv dintre comunitatea de artiști sârbi și artiștii români asupra problemelor de mediu și asupra relației dintre om și natură. Artiștii reflectă asupra conceptului de ecologie și asupra pericolelor inevitabile în urma încălzirii globale, extinzând discuția și asupra ecologiei sinelui, precum și asupra raportului dintre etică și estetică. Artiștii prezenți în expoziție sunt: Nona Inescu (RO), Lea Rasovszky(RO) și Cristian Răduță (RO), în dialog artistic cu Happy Trash Production (SRB), Adrienn Ujhazi (SRB), Nemanja Milenković (SRB), Vesna Tokin (SRB), și Radomir Knežević (SRB).
La vernisajul expoziției a participat o delegație din Timișoara, compusă din artiști, preşedinta Fundației Interart TRIADE, Sorina Ianovici-Jecza, conf. dr. Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, prof. univ. dr. Ionel Samfira, reprezentantul USAMVBT ”Regele Mihai I al României” și jurnaliști din Timișoara.
Echipa din România a avut întâlniri cu actori relevanți implicați în proiectul Novi Sad Capitală Culturală Europeană, cu jurnaliști de limbă română de la redacțiile din Novi Sad și au fost conduși de către Vesna Latinović, directorul Galeriei Bel Art, într-un interesant și util tur al principalelor centre culturale amenajate, construite sau în curs de amenajare în capitala Voivodinei.
„Există pentru anul viitor o idee pe care vrem să o transformăm într-un proiect, de a conecta Capitala Culturală Timișoara cu alte capitale europene ale culturii din perioada anterioară. Sibiu și Novi Sad sunt în această schemă, dar ne dorim o conectare și cu alte foste capitale culturale europene și să existe un schimb de artiști. Sunt multe lucruri de infrastructură care nici la ei nu s-au terminat, treceam pe lângă multe obiective care sunt în lucru. Cred că și la noi aceste lucruri trebuiau făcute mai devreme, începute, ca să le putem folosi în anul Capitalei Culturale. Dar dincolo de acest lucru, trebuie să ne bucurăm de acest prilej, care a generat multe proiecte, inclusiv de infrastructură, chiar dacă ele se vor finaliza după anul Capitalei Culturale Europene, pentru că este o moștenire cu care Timișoara va rămâne”, a declarat, în contextul schimbului de experiență de la Novi Sad, directorul Ovidiu Megan.
Festivalul de artă contemporană – Dialoguri Dunărene
Danube Dialogues este un festival internațional de artă contemporană care adună la un loc artiști, curatori și critici de artă din peste 14 țări din regiunea macro-dunăreană, creând un mozaic cultural și artistic divers. Festivalul este organizat anual la Novi Sad, unde se desfășoară simultan în diferite galerii și locuri alternative din oraș, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul proiectului Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii.
Misiunea festivalului este de a dezvolta o platformă pentru un dialog deschis între culturi, stabilind conexiuni solide dincolo de granițele fizice și limitele naționale, oferind în același timp o perspectivă a tendințelor artistice contemporane în artele vizuale din regiunea Dunării.
Galeria de artă Bel Art din Novi Sad a lansat Festivalul Dialoguri Dunărene în 2012 ca un proiect pilot, iar din 2013 au avut loc10 ediții până acum. Peste 400 de curatori și teoreticieni de artă din macroregiunea Dunării au participat până acum la festival (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Cehia). De-a lungul anilor, artiștii din cadrul festivalului au abordat teme actuale și stringente precum: Artă și criză (2014), Artă în epoca (non)emoționalității (2015), Artă și insecuritate globală: Artă / Critică / Politică (2016), Estetica intimității (2017), Utilizarea omului (2018), Quo VadisHomo? (2020), Societatea și arta într-o realitate forțată (2021).
Ediția de anul acesta a festivalului are titlul de Quo VadisMundi?, concentrându-se pe rolul social al artei și pe identificarea soluțiilor pentru probleme globale și personale. Festivalul își propune astfel să descopere moduri individuale și diverse mecanisme prin care artiștii răspund la starea actuală degradantă a lumii.
Festivalul Dialoguri Dunărene se va desfășura până la sfârșitul acestui an, timp în care vor fi organizate mai multe expoziții: Small Reboots (Mici Restarturi, de către artiști japonezi) care va avea loc în perioada 12-28 august la Muzeul de Artă Vojvodina; Off-Centre (Castelul Karačonji 13-21 aug), Quo Vadis Mundi? (expoziție de steaguri artistice în parcul Liman, 1 sep-31 dec), Dunăre + Slovenia. Natura Artei (Galeria Bel Art, 1-16 sep) și Novi Sad+. Impulsurile Dunării (Centrul Cultural Novi Sad, 1-16 sep).
Novi Sad – Capitala Europeană a Culturii 2022
Novi Sad este Capitala Europeană a Culturii în 2022, cu un amplu program cultural care își propune să conecteze oamenii, artiștii, spațiile culturale și să construiască noi conexiuni și colaborări, pentru a lăsa o moștenire vie și impetuoasă, care va continua să dezvolte viața culturală a orașului. Astfel, programul Capitalei Culturale Europene se bazează pe patru piloni importanți care semnifică valorile orașului Novi Sad: Libertate, Curcubeu, Speranță și Dragoste. Programul cultural este împărțit în opt structuri și proiecte: Doček(Bine ați venit!), Migrații, Viitorul Europei, Eroine, Marea Dunării, Cetatea Păcii, Caleidoscopul Culturii și altă? Europă.
În decursul anului 2022, Novi Sad își propune să construiască o rețea de spații culturale puternică și inclusivă, care constă din opt facilități restaurate și nou construite în oraș și în împrejurimi, reprezentând cel mai mare proiect de infrastructură al Capitalei Culturale Europene. Scopul acestui demers uriaș este de a descentraliza scena culturală locală, astfel încât aceasta să se extindă în toate părțile orașului și să devină accesibilă tuturor locuitorilor.
Astfel, Novi Sad a reușit să-și transforme spațiile industriale abandonate în centre culturale și de asemenea, să-și pună în valoare patrimoniul imobil prin restaurări și reconfigurări spațiale. Noul Centru cultural Slivara renovat în 2019, reprezintă un simbol al patrimoniului industrial din Novi Sad, fiind o fostă fabrică de mătase, care continuă în prezent să producă conținut creativ și cultural. Fabrica de paste, aflată în zona Liman, unul dintre cele mai mari complexe industriale din Novi Sad a fost de asemenea reconfigurată în Centrul Cultural pentru Copii Mlin. Tot în zona Liman, au fost deschise alte centre culturale, printre care și un centru privat Cartierul Creativ care sprijină artiștii tineri, oferindu-le spații pentru ateliere și expoziții.
Pe lângă centrele industriale, au fost restaurate și clădirile istorice, precum centrul cultural Barka, Egyseg și Rumenka. De asemenea, a fost deschis un centrul cultural mobil Caravan, care are menirea de a aduce cultura locuitorilor de la periferiile orașului, revitalizând astfel vecinătățile orașului Novi Sad prin spectacole, ateliere, concerte sau proiecții de filme.
Novi Sad devine astfel prin Capitala Europeană a Culturii un spațiu cultural divers cu o moștenire impresionantă, care își reintegrează zonele abandonate în circuitul viu al orașului și își revalorifică potențialul inovator.
Material realizat cu aportul Marinei Paladi, critic de arta și Constantin Duma, artist vizual