Florin Cîțu: „Bunăstarea se simte deja”

Posted on oct. 16 2021 - 3:53pm by petre

 

Premierul demis Cîțu: ”România merge în direcția bună. Bunăstarea se simte deja”
Ultima actualizare: 16-10-2021 13:49

Chiar dacă românii nu văd asta în buzunare, premierul demis Florin Cîțu susține că în țara noastră ”bunăstarea se simte deja”

Șeful interimar al Guvernului demis a organizat, sâmbătă, o conferință de presă pentru a declara cât de mulțumit este de faptul că Agenţia de rating Moody’s a modifcat perspectiva economică a României din ”negativ” în ”stabil”.

Astfel, a spus Cîțu, ”România merge în direcția bună, și nu în direcția greșită”, făcând aluzie la recentele sondaje de opinie, care arată că cei mai mulți români sunt de părere că România merge într-o direcție greșită.

”În ciuda tuturor știrilor alarmiste pe care le tot vedem, aceste agenții de rating, care sunt independente, ne spun că România merge în direcția bună, și nu în direcția greșită. Este mesajul pe care-l dau aceste agenții.” – a spus Cîțu.

Vizibil încântat, premierul demis a subliniat faptul că, ”într-o perioadă de criză, am găsit cele mai bune măsuri pentru a stabiliza economia.”

 

Întrebat de jurnaliști cum se face faptul că, în ciuda acestor afirmații optimiste, inflația în România este îngrijorător de mare, iar curentul, gazele și mâncarea s-au scumpit, Cîțu a afirmat că ”deja începem să simțim bunăstarea”.

”Noi avem două comparații: una cu anul trecut, cealaltă cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Toate au trecut prin aceeași criză anul trecut, doar că România este una dintre țările care va avea cea mai mare creștere din Uniunea Europeană. Deci România este țara care își revine cel mai mult. Eu nu cred că sunt foarte multe țări în Uniunea Europeană astăzi cărora li s-a schimbat perspectiva de la negativ la stabil. Veți găsi foarte puține, evaluări ale agențiilor de rating.

În ceea ce privește bunăstarea pe care o vom simți, deja începem să o simțim. Avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în investiții, avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în sănătate, fără să creștem deficitul. Avem resurse pentru a reduce costul cu facturile la iarnă, fără să creștem deficitul.” – a spus premierul interimar.

Cât despre scăderea prețurilor în România, Cîțu estimează că acest lucru se va produce de la începutul anului viitor.

Premierul Florin Cîțu: ”Românii vor simți, cu o factură mai mică în iarna aceasta, exact beneficiile creșterii economice. Ne putem permite să reducem atât TVA-ul la aceste IMM-uri, cât și să plătim o parte din facturile românilor la energie în această iarnă, pentru că avem creștere economică. Dacă nu aveam creștere economică nu ne permiteam, trebuia să creștem deficitul bugetar și trebuia să ne împrumutăm. Dar pentru că avem aceste resurse, am avut o creștere economică bună, am gestionat economia bine, putem să luăm aceste măsuri.”

Reporter: În privința prețurilor la alimente?

Premierul Florin Cîțu: ”Aici, știți, dinamica prețurilor este politica monetară. Deci citesc și vă spun, traduc, încerc să traduc ceea ce văd eu ce spune Banca Centrală. Și Banca Centrală spune că acum trecem printr-o periodă în care prețurile au crescut, dar tot Banca Centrală ne arată că este o perioadă pe termen scurt și inflația va reveni sub 3 % în orizontul de politică monetară care este până la 2 ani de zile.”

Reporter: Adică prețurile vor scădea în următorii 2 ani?

Premierul Florin Cîțu: ”Vor scădea sub 3 %, dar ele arată că această creștere va începe să fie accentuată după luna decembrie. Dinamica prețurilor va scădea, va începe să fie mai mică după luna decembrie.”

 

Curentul, gazele şi mâncarea s-au scumpit și cu 25% în ultimul an, iar inflația atinge niveluri record

Rata anuală a inflației în România a ajuns la 6,3%, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit energia electrică și combustibilii, dar au fost majorări de prețuri și la unele alimente.

Sunt scumpiri destul de mari și la alimente, potrivit Institutului Național de Statistică.

În luna septembrie, față de aceeași lună a anului trecut, uleiul, de pildă, s-a scumpit cu aproape 24%

Comments

comments

About the Author