Exponatul lunii octombrie la muzeul Național al Banatului din Timișoara, spadă sudaneză de tipul Kaskara 

Posted on oct. 7 2022 - 12:47pm by petre

Explodatul lunii octombrie la muzeul Național al Banatului din Timișoara, spadă sudaneză de tipul Kaskara  (sfârșitul sec. al XIX-lea – începutul sec. XX)

Spada de tipul Kaskara este o armă caracteristică Sudanului, Darfurului, Ciadului și Nubiei – o armă albă cu lamă dreaptă și lungă, având tăiș pe ambele muchii și un vârf ascuțit. Garda sa prezintă brațe drepte, cu aspect cruciform. Mânerul din lemn este îmbrăcat în piele, la fel ca teaca, iar în partea superioară prezintă un cap evazat de forma unui disc.

Teaca spadei Kaskara era fixată de o curea din piele și purtată peste umăr, pe spate, dar de cele mai multe ori era ținută sub braț, cu mânerul înainte.

🪬În tradiția sufistă islamică, Kaskara era un simbol al puterii spirituale și al legitimității, al măreției și puterii. Această spadă a fost utilizată în procesiuni religioase și la dansurile ritualice.

O particularitate importantă a spadelor Kaskara rezidă în bogăția inscripțiilor caligrafice de pe suprafața lamelor, în tipul ”thuluth”, o versiune caligrafică creată de oficialul persan Muqlah Shirazi.
Există însă foarte multe spade Kaskara cu lame bogat inscripționate cu texte ”thuluth”, dar cu tăișul neascuțit – cum este și cazul spadei din colecția muzeului timișorean – ceea ce a dus la multe dezbateri privind utilizarea acestor piese pe câmpul de luptă. Puternica influență religioasă islamică sufistă în Sudan a făcut ca aceste piese să joace un rol important în procesiunile și ritualurile religioase ale perioadei respective, iar în lupte aceste piese erau utilizate pe post de talismane ori stindarde.

În ceea ce privește datarea spadei din colecția muzeului, având în vedere că piesa în cauză nu este o armă propriu-zisă, ci obiect ceremonial, poate chiar suvenir realizat în anii de după înlăturarea islamiștilor sudanezi de la putere, datarea ei se încadrează între sfârșitul sec. al XIX-lea și primele decenii ale sec. XX.
________
Proveniență: vechea colecție a Muzeului Național al Banatului.
Atelier/autor: sudanez, nord-estul Africii.
Material/tehnică: oțel, alamă, piele, lemn; forjare, gravare, batere.
Dimensiuni: L lamă: 65 cm; L mâner: 15 cm; L teacă: 66,5 cm.
Nr. Inv. Istorie: 3415.
Text: dr. Zoran Markov
_______
*mai multe despre acesta găsiți pe site-ul muzeului: https://mnab.ro/ro/
#mnab #exponatullunii

Comments

comments

About the Author