Domul Romano-Catolic din Timișoara, complet reabilitat după patru ani și peste cinci milioane de euro

Posted on apr. 22 2023 - 5:39pm by petre

Domul Romano-Catolic sau Catedrala Romano-Catolică este unul din monumentele emblematice ale orașului Timișoara, construit între anii 1736 și 1774.

Edificiul poartă hramul Sfântului Gheorghe.

Catedrala reprezintă din punct de vedere religios, o continuare a vechii catedrale “Sf. Gheorghe” din Cenad, scaunul episcopilor acestei dieceze începând cu Sf. Gerhard de Sagredo, dispărând odată cu ocupaţia otomană din secolul XVI. Odată cu eliberarea oraşului de către armata imperială habsburgică condusă de prinţul Eugeniu de Savoya în 1716 Timişoara devine capitala a Banatului, atât din punct de vedere administrativ şi militar, dar şi cel mai îndreptăţit loc în care se va stabili din 1730/32 Scaunul episcopal al Diecezei de Cenad (deoarece Cenadul a decăzut de la rangul de oraş din perioada medievală la un simplu sat).

La inițiativa împăratului Carol al VI-lea se încep demersurile necesare amplasării, proiectării unei monumentale clădiri, ce avea să devină noua Catedrală Romano-Catolică, ce îşi va păstra hramul celei de la Cenad, cel al Sfântului Gheorghe.

Catedrala are o istorie complexă ce se întinde de-a lungul a peste 280 de ani, piatra de temelie fiind pusă în data de 6 august 1736, în timpul episcopului Nádasdy.

Proiectul care a stat la baza edificării construcţiei Domului este atribuit arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții – fiul nu mai puţin cunoscutului Johann Bernhard von Erlach, arhitecţi ai curţii imperiale vieneze, la începutul secolului XVIII. Planurile fațadei și secțiunile sunt semnate de Inginerul Administrației Provinciale Carl Römmer, în a doua jumătate a sec. XVIII.
Planimetria Catedralei, evidenţiază o navă centrală cu o singură deschidere, terminată înspre est cu absida (poligonală în exterior şi circulară în interior) altarului principal.

Planul Domului schiţează o cruce latină, cu două sacristii – a episcopului (Nord), respectiv a Capitlului (Sud) adosate laturilor transeptului, fapt evidențiat de istoricul Hans Diplich, fapt regăsit și în lucrarea monografică în trei volume a episcopului emerit Martin Roos, Die Kathedrale zum hl. Georg zu Temeswar. Bischofskirche der Banater Metropole, kaiserliche Stiftung der Habsburger, publicată în 2021-2022.

Proiect finanțare POR 2014 – 2020
Titlul proiectului: “LUCRĂRI INTERIOARE ŞI EXTERIOARE DE RENOVARE, CONSERVARE, REABILITARE A CLĂDIRII CATEDRALEI ROMANO-CATOLICE DIN TIMIȘOARA ȘI A IMPREJMUIRII, ÎN VEDEREA INTEGRĂRII ÎN CIRCUITUL TURISTIC NAȚIONAL ȘI INTERNAȚIONAL”, Cod SMIS – 119627;
Episcopia Romano – Catolică Timișoara;
Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe” se află înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (L.M.I. 2015) la poziţia nr. 152, având codul TM-II-m-A-06176 fiind amplasat în Judeţul Timiş, municipiul Timişoara, Piaţa Unirii nr.12, cvartal nr.8 din situl urban ”Cetatea Timişoara”, Regiunea Vest;
Data de început a proiectului (data semnării contractului de finanțare): 10.05.2017
Perioada de implementare a proiectului, inclusiv perioada de pregatire: aprilie 2016 – decembrie 2023;
Tipul asistenței financiare nerambursabile solicitate: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
Prioritatea de investiții POR 2014 – 2020: Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural;
Valoare proiect:
Valoarea totală a proiectului: 22.404.760,73 lei;
Valoare totală eligibilă: 21.750.384,50 lei;
Valoarea finanțării nerambursabile: 21.315.376,81 lei ;
Valoare din FEDR: 18.118.070,30 lei;
Valoare din bugetul de stat: 3.197.306,51 lei;
Scopul proiectului / Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea atractivităţii în rândul vizitatorilor Catedralei Romano-Catolice Timişoara, cunoscută şi sub numele de Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe”, prin promovarea patrimoniului reabilitat, conservat şi restaurat al acesteia şi integrarea în circuitul turistic naţional şi internaţional.

Obiectivul specific al proiectului propus constă în realizarea unor lucrări de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii acesteia, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional:
renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara în suprafaţă totală de 1.490 mp;
reabilitare/renovare a obiectivelor conexe: împrejmuire,amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi), asigurarea obiectivului din punct de vedere PSI;
restaurarea criptei şi a pietrelor tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în cripta de sub sanctuarul/transeptul Domului în vederea introducerii acestui obiectiv în turul ghidat;
integrarea în circuitul turistic naţional şi internaţional a obiectivului restaurat prin realizarea de activităţi specifice: pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naţionali, internaţionali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timişoara a grupurilor de turişti sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură naţională sau internaţională, consolidarea activităţilor în domeniul cultural.
creşterea numărului de vizitatori ai Domului Catolic cu minim 6% în primul an operaţional de la 19.800 la 20.988;

 

Comments

comments

About the Author