Cel mai mare mare rege al Ungariei, românul Matia Corvin, s-a născut la Cluj și a copilărit la Timișoara

Posted on feb. 22 2015 - 9:19pm by petre

Matia Corvin a domnit 32 de ani (între 1458 și 1490) ca rege al Ungariei și domnia sa a fost cea mai strălucitădin istoria regatului apostolic maghiar. Matia Corvin, născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Matei Corvin, în maghiarăHunyadi Mátyás, în latinăMatthias Corvinus, în germanăMatthias Corvinus, în croatăMatija Korvin, (n. 23 februarie 1443, la Cluj-Napoca, d. 6 aprilie 1490, la Viena) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.

Matia s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara în casa Stefan Kolb. Ioan de Hunedoara a fost renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reușite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui Matia a fost Erzsébet Szilágyi (Elisabeta), dintr-o familie de nobil maghiar cu foarte mare influență, fiica căpitanului László Szilágyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilágyi, voievod transilvănean și regent ungar.

A primit la botez numele de Matia ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemoreazăpe Apostolul Matia (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august). Din cauza frecvenței reduse a numelui Matia în spațiul românesc transilvănean, prenumele regelui a fost și este pronunțat de români, Matei. Aceasta poate fi și o urmare a asemănării numelui apostolului Matia , cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal, respectiv la 16 noiembrie în cel creștin ortodox). Mai mult, în Moldova s-a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Mátyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l-au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv. ÃŽnsănumele corect, care rezultădin documente, este Matia/Mattia/Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină).

Dupămoartea lui Iancu de Hunedoara, oligarhia maghiarăa pus din nou mâna pe putere. „Tînărul rege„ (Ladislau Postumul) a fost conducătorul nominal, însăadevărații conducători erau familiile maghiare Garai, Ujlaki și Cillei. Grija lor a fost săcombatăinfluența familiei Hunyadi. Astfel l-au convins pe tînărul rege Ladislau, săordone uciderea (prin decapitare) a lui László (Ladislau Corvin), fiul cel mare al lui Ioan de Hunedoara. Fiul cel mic al lui Iancu, Matia, încăun copil, a fost și el, datorităintrigilor, curând aruncat în închisoare. Apoi a început războiul civil. Adolescentul rege a fugit în Boemia, luând pe Matia de Hunedoara cu el. Erzsébet Szilágyi, văduva lui Ioan de Hunedoara, a organizat armatele fidele soțului său și a reușit săpunăcapăt războiului civil, învingând armatele marii nobilimi. Regele Ladislau Postumul a fost ucis, împreunăcu cei mai mulți dintre cei ce-l determinaserăsă-l omoare pe Ladislau de Hunedoara. Dieta Naționalăa fost reunităla Buda săaleagănoul rege. Înprezența armatelor lui Hunyadi, cantonate pe Dunărea înghețată, a fost ales rege Matia, în vârstăde 18 ani, care trebuia săfie răscumparat și adus de la Praga.
Corvin-2012022310461888373-0-1mateiJohannes_de_Thurocz_164_Cod_Pal_germ_156_Chronica_Hungarorum-20120223104618
Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei și domnia sa a fost una dintre cele mai strălucite din istoria Ungariei. Aristocrația de rang înalt însănu s-a împăcat cu prezența lui pe tronul Ungariei și a uneltit pentru a-l detrona. Conform legendei, marii nobili ar fi reușit să-și punăplanul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb; astfel regele Matia Corvin muri încet, de saturnism, înainte săajungăla vârsta de 50 de ani.

Matia a fost instruit în italiană. Descoperind realizările Renașterii, a început săpromoveze influențele culturale italiene în Ungaria. Buda, Esztergom, Székesfehérvár și Visegrád au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publicăși educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matia Corvin. S-a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s-au strâns la curtea sa. Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeanăde cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 florini de aur.

Domnia sa este consideratăca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră„). Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastăîntindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei pânăîn Dalmația, iar la est din Polonia, – excluzând Moldova și Èšara Românească- pânăîn Bulgaria de astăzi). Matia Corvin a condus în uniune personalăRegatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară(1477/1485-1491). Vorbea italiana, croata, latina maghiara, valaha și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave. Regele Matia este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.

Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Èšepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul. Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad sărecucereascătronul Èšării Românești (Valahiei) de la LaiotăBasarab. Ulterior, dupăce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărităde cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în aceastăluptăde trei săgeți și o loviturăde lance.

Îndeceniul nașterii lui Matei Corvin, anul 1440, otomanii presau puternic asupra Transilvaniei. Dupăce cuceriserăo mare parte a Serbiei, următoarea lor țintăera Transilvania. Înanul 1441, otomanii au lansat o puternicăofensivăasupra Valahiei, patria Huniazilor. Înanul următor ei atacăTransilvania ajungând la Sibiu, în martie 1442. Avansul lor părea imposibil de oprit, dar Iancu Huniade îi învinge la Alba Iulia. Înpofida acestei înfrângeri, otomanii lanseazăo nouăinvazie asupra Transilvaniei în august 1442. Câteva luni înaintea nașterii lui Matei Corvin, tatăl său repurteazăo victorie zdrobitoare asupra turcilor și elibereazăTransilvania de otomani pentru întreaga duratăa copilăriei lui Matei Corvin.

Iancu Huniade era la curent cu marile schimbări culturale care aveau loc în Italia. Se căsătorește în anul 1430 cu Elisabeta Szilagy de Horogszeg iar în anul 1433 i se naște primul fiu, botezat Laszlo și tot în aceastăperioadăse asociazăcu regele Sigismund în lupta sa contra cehilor husiți, care îl împiedecau săintre pe catolicul rege în Praga. Castelele văzute de Huniade în călătoriile sale cu Sigismund l‑au inspirat pe Iancu să‑și remodeleze castelul său de la Hunedoara. Tot acum adoptăca blazon pasărea pe care o vedem sculptatădeasupra intrării principale a castelului de la Hunedoara: corbul (corvus) de unde provine numele medieval de Corvinus.

Înacel castel și‑a petrecut Matei Corvin copilăria. El nu s‑a simțit mulțumit în societatea maghiarilor și a căutat mereu compania străinilor, căsătorindu‑se mai întâi cu o cehăși apoi cu o italiancă. Curtea sa regalăera plinăcu italieni, germani și polonezi. Înarmata sa erau români, nemți și cehi, iar arhiepiscopii numiți de Matei au fost: un croat, apoi un german și al treilea, un italian. Nu se știe cu precizie care era limba lui favorită.

Cum soția lui italiancăBeatrice nu stăpânea limba maghiară, cuplul regal conversa în italiană, iar limba de circulație internaționalăera latina clasică.
Italianul Bonfini, în cartea sa „Rerum Ungaricarum“, unde descrie viața la curtea lui Matei Corvin, nota: „… monarhul cunoștea multe limbi străine. Pe lângăturcăși greacăel era fluent în multe din limbile Europei.“ (pag. 634)

Îniulie 1456 otomanii asediau Belgradul apărat de Iancu Huniade, căpitanul armatei ungare. Regele adolescent al Ungariei, Ladislau Postumous, fugise de la Buda la Viena, convins căturcii vor cuceri Belgradul. Dar pe 22 iulie 1456 Huniade zdrobește armata otomanăși o măcelărește în timp ce se retrăgea în degringoladă. Victoria a fost atât de umilitoare pentru turci încât a ferit Ungaria de o altăinvazie otomanătimp de 75 de ani! Iancu Huniade nu s‑a putut bucura de victoria sa, acesta murind sub zidurile Belgradului din cauza unei epidemii de ciumă. Trupul lui a fost adus în Transilvania și îngropat în Catedrala romano-catolicăde la Alba‑Iulia.

Matei Corvin,din închisoarea pe tron

Înziua de 14 martie 1457 are loc o loviturăde palat la Buda, organizatăde regele Ladislau Postumous, care‑l aresteazăpe Laszlo Huniade, fratele mai mare al lui Matei Corvin. Regele l‑a acuzat pe Laszlo de trădare și de atentat la viața lui, iar 48 de ore mai târziu, Laszlo Huniade era decapitat în curtea palatului. Matei Corvin era și el arestat de rege și l‑ar fi urmat pe frate‑său, dacăpe 23 noiembrie 1457, regele Ladislau n‑ar fi decedat subit de o boalăfulgerătoare. Înmod neașteptat era deschisăcalea lui Matei Corvin de a fi nu numai eliberat din închisoare, dar și de a deveni rege, primul „commoner“ încoronat dupăsecole, în care numai nobilii avuseserăacces la coroana Ungariei. Înianuarie 1458, când Matei Corvin era încoronat, abia împlinise 15 ani. Va sta pe tron 32 de ani, din care 25 de ani el va fi pe terenurile de luptăale Europei.

Înanul 1476, Matei Corvin se căsătorește cu Beatrice de Aragon, o italiancădin Neapole, orfanăde la șapte ani, care i‑a adus lui Matei o dotăde 200.000 de monede din aur, dar nu și un moștenitor. ÃŽnaintea căsătoriei sale, Matei avusese o idilăcu Barbara Edelpock, care i‑a născut un fiu, botezat Ioan Corvinus. Acesta va rămâne singurul moștenitor al lui Matei Corvin pânăla moartea acestuia, în 1490.

Din punct de vedere financiar, Matei Corvin era mai bogat decât împăratul Austriei Frederik III. Așa se explicăsumele imense cheltuite pe cărți și manuscrise. La 1 iunie 1485, Matei Corvin cucerește Austria și intrătriumfal în Viena. Înaceastăperioada pasiunea lui Matei Corvin pentru bibliofilie și pentru instrumente astronomice se mărește. Biblioteca sa devine legendarăși intrăîn istorie sub denumirea de „Biblioteca Corviniană“. Pe lista celor 2500 de cărți și manuscrise cumpărate de Matei Corvin de‑a lungul vieții sale se cunosc următoarele: orațiile și tragediile lui Eschil, „De expeditione Alexandri“ (Campaniile lui Alexandru Macedon – n.r.) de Arrian, „Brutus“ de Cicero, „Panegiricus“ de Pliniu, „Biblia Ilustrată“. Grosul cărților din „Biblioteca Corviniană“ proveneau din Veneția și Florența, unde multe ateliere lucrau permanent pentru legarea în piele și mătase a cărților comandate în Italia de regele de la Buda. La curtea sa, Matei avea în permanență30 de scribi, experți în picturăși gravori, potrivit mărturiilor lui Olahus.

La moartea lui Matei Corvin, în 1490, maghiarii au preferat pe tron ca succesor nu pe fiul lui Matei, Ioan Corvinus, ci pe Wladislaw de Boemia, stingând astfel dinastia Huniade. Ioan Corvin devine ban al Croației și moare în anul 1502 în luptele cu turcii, exact ca bunicul său, Iancu de Hunedoara. Prin moartea în 1508 a copiilor lui Ioan Corvin se sfârșește și neamul Huniazilor.
La zece săptămâni de la moartea lui Matei Corvin, prin Tratatul de la Pressburg, Maximilian de Habsburg a câștigat tot ce a cucerit Matei Corvin în 10 ani de lupte. Văduva lui Ioan Corvin se va recăsători cu
George von Brandenburg‑Ansbach.

surse: Enclopendia Romaniei, wikipedia, Encyclopaedia Britannica

Comments

comments

About the Author