Românii au protestat la Londra, dupădifuzarea documentarului de la Channel 4

Posted on feb. 22 2015 - 10:53pm by petre

Numeroși români au participat duminicădupă-amiază, la Londra, la un protest „în tăcere” fațăde documentarul despre imigrații români difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimând solidaritate cu manifestanții.

Românii s-au adunat începând cu ora 15.00 (17.00, ora României) în fața postului de televiziune Channel 4, pe strada Horseferry, în centrul Londrei.

„Protestăm fațăde modul în care Channel 4 a decis sătrateze problema imigrației românilor. Considerăm căabordarea din documentarul ‘Vin Românii’ este nedreaptăfațăde cetățenii români care muncesc și studiazăîn Marea Britanie”, afirmăorganizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.

Premierul Victor Ponta a exprimat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestanții români din Londra. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere fațăde abordarea tendențioasăa Channel 4 fațăde cetățenii noștri”, a transmis Ponta, duminicădupă-amiază, în mesajul care îi este adresat și premierului Marii Britanii, David Cameron.

Primul episod din documentarul difuzat de Channel 4 „nu este reprezentativ pentru comunitatea româneascădin Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr”, se spune într-o precizare a MAE, remisăduminicăagenției MEDIAFAX. ÃŽnsă, conform informațiilor trimise de realizatori, următoarele episoade „vor prezenta și alte cazuri de români, mai bine integrați în societatea britanică”, adaugăMAE.

„Urmare demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului, introducând o prezentare mai amplăa contextului acestui documentar în care se subliniazădimensiunea umanăa filmului”, adaugăMAE. Înparalel cu acest demers, „ambasadorul României la Londra a transmis un mesaj de mulțumire comunității românești din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimând, la rândul său, preocuparea legitimăfațăde imaginea comunității din care fac parte, mulți dintre aceștia transmițând scrisori direct realizatorilor emisiunii”. MAE exprimăaprecierea „pentru reacțiile de susținere din partea unor reprezentanți de marcăai societății britanice, precum cea a rectorului Universității Essex, profesorul Anthony Forster”.

„Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenție următoarele episoade difuzate de Channel 4 și exprimăașteptarea căacestea vor prezenta, de o manierăechilibratăși reprezentativă, imaginea realăa comunității românești din Marea Britanie în ansamblul său”, se mai spune în poziția MAE.

Comunitatea românilor din Bristol se simte „profund umilită” de conținutul documentarului despre imigrație difuzat de postul tv Channel 4, afirma miercuri consulul României în orașul britanic, Răzvan Constantinescu.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author