Carantina și izolarea la domiciliu nu mai sunt obligatorii! Românii pot să vină în țară de unde doresc

Posted on iul. 4 2020 - 12:05pm by petre

Prefecţii au fost informaţi vineri că, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR conform căreia pacienții nu mai pot fi ținuți în spital fără acordul lor, cetățenii nu mai pot fi obligaţi să stea carantină sau izolare la domiciliu.

Tot mai mulți bolnavi de COVID-19 au cerut să fie externați, chiar dacă au simptome, după decizia Curții Constituționale, conform căreia pacienții nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare fără acordul lor.

Hotărârea CCR a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Deja doi bolnavi de COVID-19 au reușit chiar să ajungă acasă

În aceste condiții, ministrul Sănătății i-a rugat vineri pe medici să se implice și să-i convingă pe cei în cauză, măcar să respecte izolarea sau carantina, care juridic sunt acum doar recomandări.

Guvernul caută o soluţie pentru a face izolarea la domiciliu şi carantina obligatorii din nou

Guvernul caută acum o soluție legislativă prin care oamenii să poată fi, din nou, obligați să stea în izolare la domiciliu sau carantină.

Curtea Constituțională a stabilit că, pentru astfel de obligații e nevoie de o lege, nu de ordin de ministru, cum a fost până de curând. Până ca noua lege să apară, decizia Curții Constituționale produce efecte.

Ministrul Nelu Tătaru a afirmat, vineri seară, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19, scrie Agerpres.

„Motivarea Curţii Constituţionale spune că ordinul de ministru nu are greutatea unui proiect de lege care ar trebui să definească carantina, boala transmisibilă, izolarea, internarea. Atunci s-a creat un grup grup de lucru de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei, care vor pune în concordanţă tocmai cerinţele Curţii Constituţionale. Motivarea era de lipsă de claritate şi predictibilitate sau previzibilitate.

Medicina este un domeniu în care poţi prevedea într-o anumită măsură – noi obişnuim să spunem că nu există boli, există bolnavi. Particularitatea fiecărui caz, identitatea, comorbiditatea sunt cele care te fac să ai o predictibilitate redusă. Te adaptezi la simptomatologie, la stadiul bolii, la potenţialul critic al acestei boli şi acţionezi în consecinţă. Ne-am asumat şi vom reveni cu punerea în acord a unui proiect cu cele cerute de către Curtea Constituţională”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi 24.

Comments

comments

About the Author