Zsolt Torok, la prima incercare pe K2

Posted on sept. 9 2010 - 1:35pm by petre

Muntele K2, cu cel 8601 metri ai sai, face parte din lantul muntos Karakorum, fiind al doilea de pe Terra ca inaltime. Urcarea pe varful K2 este extrem de dificila in aerul rarefiat de la mare inaltime, precum si din cauza frigului si vantului excesive. In aceste conditii dure, K2 are la activul sau numeroase victime datorate degeraturilor, finalizate adeseori prin amputari, dar si deceselor datorate intemperiilor si, mai ales, avalanselor.

Alpinistul Zsolt Torok, de profesie tehnician dentar, legitimat la sectia de alpinism a Clubului Sportiv Universitatea Politehnica din Timisoara, are categoria sportiva I-a, fiind, prin palmaresul sau extrem de bogat de trasee alpine -, apreciat ca un alpinist de mare valoare. Acest palmares cuprinde trasee de mare dificultate, efectuate vara si iarna, in tara si in strainatate, atat in echipa cat si solitar.
Recent, in august 2009, a escaladat pilierul Walker din Muntii Grandes Jourasses, unul din cei mai dificili si renumiti pereti din Europa, avand ca si coechipier pe inginerul Cristian Tzecu.
Bogata activitate a lui Zsolt Torok il indreptateste din plin sa ravneasca la titlul suprem de maestru al sportului in alpinism.
Recent, si-a propus si a mers in Muntii Karakorum pentru o mare si temerara incercare: escaladarea varfului K2 impreuna cu alpinistul George Dijmarescu. In iunie 2010 au ajuns in Pakistan, si apoi in orasul Skardu, situat in nordul tarii. In continuare, Zsolt a plecat la tabara de baza, unde si-a facut aclimatizarea, urcand pana la 7000 de metri. Incercarile de urcare pe varf s-au efectuat de trei ori, ele fiind de fiecare data intrerupte de o vreme foarte rea. Din cauza intemperiilor vremii, alpinistii au pierdut si echipament sportiv.
Inaltimea maxima atinsa a fost de 7600 de metri, inaltime de la care urcarea a devenit practic imposibila oricarui alpinist.
Mie, prof.univ. Eugen Seracin, imi era teama ca Zsolt, dupa cum il stiam de curajos, ambitios si cu initiativa, sa nu ia hotararea de a escalada muntele solitar!!! Din fericire, nu s-a intamplat asa.
Stimate cititor, consider ca este corect sa inchei prezentarea cu aprecierea ca Zsolt Torok este un coleg indragit de sportivii sectiei de alpinism, care s-a impus atat prin realizarile sale remarcabile si numeroase, dragostea muntelui, cat si prin frumoasele sale calitati de caracter.
Prof. Univ. Eugen Seracin

Comments

comments

About the Author