ZIUA CULTURII MAGHIARE, sărbătorităcu PRAH

Posted on ian. 20 2014 - 6:08pm by petre

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely„ din Timișoara vădăîntâlnire cu Prah, în 22 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare.
Spiró György, laureat cu premiul „Kossuth”, este unul dintre cei mai apreciați scriitori, poeți, istorici literari și traducători din Ungaria. Comedia în douăpersonaje Prah le este cunoscutăspectatorilor Teatrului, din stagiunea 2010/2011, în interpretarea actorilor Szász EnikÅ‘ și Dukász Péter, în regia lui László Sándor.

prah

Spectacolul ne înfățișeazădoi protagoniști care vegeteazăla nivelul subzistenței, dar cărora le surâde brusc norocul: câștigămarele premiu la loterie. Regizorul László Sándor susține căSpiró György e genial în portretizarea oamenilor mărunți. Așa declarăși Gyarmati Kata, dramaturga spectacolului – „textul este o perlăa dramaturgiei maghiare contemporane, cu personaje portretizate minuțios și secvențe din viața cotidianăînfățișate minunat, a căror reprezentare necesităo prezențăscenicădisciplinatăși complexă. Omul are nevoie de o serioasăforțăinterioarăca să-și analizeze viața, iar Spiró este un maestru în reprezentarea acesteia.„

Înanul 2011, la cea de-a XVII-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea, montarea a fost laureatăcu Premiul pentru Cel mai bun spectacol și Premiul pentru Cea mai bunăactriță.
Spectacolul va avea loc în data de 22 ianuarie, miercuri, de la ora 19:00 în Sala Studio a Teatrului.

Comments

comments

About the Author