Ungurii au înregistrat pogăcelele cu jumări ca specialitate tradițională! În timp ce Ungaria are deja 15 produse înregistrate, România are doar UNU!

Posted on nov. 19 2013 - 12:37am by petre

Politicile de calitate la nivelul Uniunii Europene prevăd mai multe scheme de garantare (prin atribuirea de etichete speciale) a unor produse tradiționale pe care fiecare stat membru poate să le înregistreze pe trei componente majore:

Cele trei etichete de protectia UE a produselor

Cele trei etichete de protectia UE a produselor

Denumire de Origine Protejată (PDO), Indicație Geografică Protejată (PGI) și Specialități Tradiționale Garantate (TSG).

861887_704866336197751_1431514049_n

În total, în Uniunea Europeană sunt înregistrate și beneficiază de una dintre etichete speciale de garantare peste 1200 de produse.

Cea mai recentă înregistrare aprobată, în urmă cu doar câteva zile, a fost cea a unui produs care ne este foarte familiar și anume pogăcele cu jumări (sau pogacele). Ah, nu vă gândiți că pogacele au fost înregistrate de România, ca noi nu am fost capabili să înregistrăm mai nimic până acum…

Comisia Europeană a înregistrat oficial pogacele cu jumări pe lista produselor tradiționale speciale la cererea Ungariei. Conform descrierii, pogăcele cu jumări maghiare (Tepertas pogacsa) sunt rotunde, în formă de cilindrul și au în conținut jumere măcinate, respectiv untura de porc. Se pregătesc cu făină și cu drojdie, ca și consistență pot fi stratificate sau compacte  Se condimentează cu sare și piper. Vă sunăcunoscută rețeta?

Ungurii mai au înregistrat până acum următoarele 13 produse:

– Salamul de Seghedin și salamul de iarnăde Seghedin
– Salamul de iarnăde iarnăde Budapesta
– Hreanul de Hajdusag
– Ceapa de Macău
– Cârnații de Jula
– Cârnații de Bichiș-Ciaba
– Ardeiul de Seghedin și boiaua de Seghedin
– Caisele de Ganc
– Carnea de vacă maghiară(aia cenușie cu coarne ciudate)
– Mușețelul de Alfold
– Boiaua de Kalocsa
– Trandafirul de Szareg
– Bulgărușii de Brânză proaspătă

– Ardeii de Szentes.

România are înregistrate și depuse spre întregistrare următoarele produse cu Indicație Geografică Protejată:

– Magiunul de Topoloveni

Salamul de Sibiu

Novac Afumat din Țara Bârsei

Scrumbie de Dunăre afumată

și cu Denumire de Origine Protejată Telelemeaua de Ibănești.

Despre sistemul european de etichetare

 

Sistemul protejează și promovează denumirile comerciale ale produselor agricole și alimentelor tradiționale europene. Munca a mii de agricultori și producători de alimente este valorizată, contribuindu-se astfel la conservarea și dezvoltarea patrimoniului rural al UE. De asemenea, sistemul le garantează consumatorilor că pot avea încredere în produsele alimentare care poartă această etichetă.

Odată ce denumirea comercialăa produsului agricol sau alimentar tradițional este înregistrată sub una dintre cele trei mărci de calitate, UE se va asigura că aceeași denumire protejată nu va fi folosităde alți producători.

De exemplu, numai un anumit tip de brânză de oaie fabricată în provincia Enna, Sicilia, are dreptul de a purta eticheta „Piacentinu Ennese„. Producătorii săi pot folosi, acum, logo-ul UE pentru denumiri de origine protejată.

De la crearea sa, în 1992, sistemul a înregistrat produse precum jambonul de Parma, brânza Roquefort și plăcintele cu carne de porc Melton Mowbray, sub una din etichetele:

Denumire de origine protejată- pentru produsele agricole și alimentare fabricate, prelucrate și pregătite într-o anumităzonă geografică, după metode recunoscute;

Indicație geografică protejată- pentru produse agricole și alimentare strâns legate de o zonă geografică. Cel puțin una din etapele de producție, procesare sau preparare trebuie săaibăloc în zona geografică specificată;

Specialitate tradițională garantată- evidențiază caracterul tradițional al produselor, care le este conferit fie de compoziție, fie de metoda de fabricație.

Până în prezent, au fost înregistrate 505 produse sub sigla denumire de origine protejată(DOP), 465 sub sigla indicație geografică protejată (IGP) și 30 ca specialități tradiționale garantate (STG). Înregistrarea nu se face automat. Mai întâi, UE trebuie să analizeze cererea, care poate fi contestată de alți producători.

Vinurile și băuturile spirtoase fabricate în Europa sunt protejate prin sisteme de etichetare separate.

 

Comments

comments

About the Author