Ucraina, în prag de RĂZBOI CIVIL – morți și răniț în est

Posted on apr. 14 2014 - 8:03am by petre

Președintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminică, faptul căUcraina a intrat în război civil, au anunțat agențiile de presădin Rusia. O operațiune „antiteroristă” a fost lansatăîn orașul ucrainean Slaviansk, împotriva militanților proruși care ocupăsedii ale serviciilor de securitate, anunțăministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Intervenția forțelor speciale ucrainene s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți, anunțăministrul Arsen Avakov.

Președintele ucrainean înlăturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminică, faptul căUcraina a intrat în război civil, au anunțat agențiile de presădin Rusia, citate de AFP.

„Sângele a fost vărsat. Å¢ara noastrăse aflăde-acum într-o situație nouă, de fapt, a început săintre în război civil”, a declarat el.

Ianukovici, înlăturat de la putere la sfârșitul lunii februarie în urma unor manifestații sângeroase la Kiev, capitala Ucrainei, a acuzat Statele Unite căparticipădirect la tulburările din estul țării.

„Vreau săanunț implicarea directăîn ultimele evenimente a Statelor Unite, care nu se amestecădoar în ceea ce se întâmplăîn țară, dar care, de asemenea, indicăce și cum săfacă” Ucraina, a adăugat el.

Președintele ucrainean înlăturat de la putere a vorbit de la Rostov-pe-Don, în Rusia, unde s-a refugiat.

UPDATE 21:08 Moscova îndeamnăautoritățile de la Kiev săînceteze „războiul împotriva propriului popor”

Rusia a îndemnat duminicăautoritățile din Ucraina săînceteze „războiul împotriva propriului popor”, arătându-se indignatăde amenințările Guvernului de la Kiev privind recurgerea la armatăpentru a pune capăt tulburărilor din estul țării, relateazăAFP.

„Cerem acoliților din Maidan, care l-au înlăturat de la putere pe președintele legitim al Ucrainei, săînceteze imediat războiul împotriva propriului popor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, potrivit unor imagini difuzate de postul de televiziune Rossia 24.

„Ordinul ucigaș (al lui Oleksandr) Turcinov de a recurge la armatăpentru a reprima protestele provoacăindignare”, a continuat el, reacționând la anunțul președintelui interimar ucrainean privind lansarea unei „operațiuni antiteroriste de mare amploare” pentru a pune capăt tulburărilor din estul Ucrainei.

„Condamnăm cu putere tentativele de recurgere la forțăîmpotriva manifestanților și militanților cu ajutorul unor combatanți (ai partidului naționalist) Sectorul de Dreapta și ai altor grupări înarmate nelegitime”, a adăugat el.

Oleksandr Turcinov ordonăo operațiune de amploare împotriva militanților proruși din estul Ucrainei

Președintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operațiune de amploare împotriva militanților proruși din estul Ucrainei, acuzând Rusia căpoartă”un război” pe teritoriul ucrainean, relateazăAFP.

„S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartăpe teritoriul Ucrainei”, a spus Turcinov.

„Am ordonat lansarea unei operațiuni de mare amploare” în estul țării, a adăugat președintele Ucrainei.

„Agresorul nu înceteazăși continuăsăorganizeze violențe în estul țării. Nu vom lăsa Rusia sărepete scenariul din Crimeea în regiunile din estul țării”, a subliniat Turcinov.

„Toți cei care susțin agresorii vor fi trași la răspundere”, a insistat președintele.

Turcinov a reiterat oferta de amnistiere a agresorilor care depun armele pânăluni dimineață.

UPDATE 17:35 Ambasador SUA: Atacurile din estul Ucrainei poartăsemnele implicării Rusiei

Atacurile grupurilor proruse în orașele din estul Ucrainei poartă”semnele implicării Moscovei”, apreciazăSamantha Power, ambasadorul american la Națiunile Unite, amenințând cu noi sancțiuni, informeazăAFP.

„Atacurile poartătoate semnele evenimentelor pe care le-am văzut în Crimeea, sunt profesioniste, sunt coordonate. Înfiecare din cele șase-șapte orașe, forțele proruse fac exact același lucru”, a subliniat Power.

„Fărăniciun dubiu, este vorba de semnele implicării Moscovei”, a spus ambasadorul american.

„Operațiunea antiteroristălansatăde forțele guvernamentale împotriva militanților proruși s-a soldat cu morți și răniți de ambele părți”, a declarat Avakov pe pagina sa de Facebook.

„Un agenți al Serviciului ucrainean de securitate (SBU) a fost omorât, iar alți cinci membri ai forțelor de ordine au fost răniți”, a precizat Avakov, citat de AFP.

„Înrândul separatiștilor, existăun număr necunoscut de victime”, a adăugat ministrul.

O operațiune „antiteroristă” a fost lansatăîn orașul ucrainean Slaviansk, împotriva militanților proruși care ocupăsedii ale serviciilor de securitate, a anunțat duminicădimineațăministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. „O operațiune antiteroristăa început la Slaviansk”, a scris, pe Facebook, Arsen Avakov. „La operațiune participăunități ale forțelor speciale. Locuitorii sunt rugați sănu iasădin case și săstea departe de ferestre”, a adăugat ministrul de Interne.

Militanți proruși ocupăde sâmbătăsediul serviciilor de securitate și un comisariat de poliție din orașul ucrainean Slaviansk (est).

Comments

comments

About the Author