Transnistria cere săfie anexatăla Rusia!

Posted on mart. 18 2014 - 11:20am by petre

Președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, în care solicităexaminarea posibilitații anexarii Transnistriei la Federația Rusă, relatezăJurnal de Chișinău, în ediția electronică.

Solicitarea intervine în contextul în care locuitorii din peninsula ucraineanăCrimeea s-au pronunțat masiv la referendumul de duminicăîn favoarea alipirii teritoriului la Rusia, iar Moscova a recunoscut independența regiunii, în pofida amenințărilor și protestelor din partea comunității internaționale.

Președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a anunțat în aceastădimineațăla Chișinău o conferințăde presa pe teme „de actualitate”, unde se așteaptăo declarație legatăde situația din regiune, dupăreferendumul din Crimeea și dupăce Rusia a recunoscut independența Crimeei.

Parlamentul de la Moscova urmeazăsăse pronunțe în aceastăsăptămânăîn legăturăcu proiectul de lege propus de deputații Partidului Rusia Dreaptă, care prevede facilitarea anexării de noi teritorii la Federația Rusă.

Președintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a menționat căproiectul de lege face posibilădoar anexarea Crimeei, dar nu și a Transnistriei.

„Autoritațile moldovenești nu pot fi numite cu siguranțăneefective. Mai mult decât atât, Transnistria ar putea fi nevoităsăorganizeze un referendum conform legislației moldovenești, dar într-o republica separatistăexista o legislație proprie. Autoritațile din Republica Moldova nu au nici o influențăîn Transnistria, care ar putea săse adreseze Rusiei cu rugămintea de a fi anexată”, se menționeazăîn solicitare.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, a avertizat săptămâna trecutăîn legăturăcu încălcarea drepturilor cetățenilor ruși din Transnistria, pe fondul crizei din Ucraina.

„Pe fondul crizei din Ucraina, orice tentativăde îngrădire a comunicării dintre regiunea transnistreanăși restul lumii ar fi o amenințare directăla securitatea și libertățile constituționale ale celor 200.000 de cetățeni ruși cu domiciliul permanent în regiunea transnistreană. Rusia nu va uita niciodatăcăeste garantul drepturilor constituționale ale cetățenilor săi”, a afirmat Dmitri Rogozin, într-o postare pe Twitter, potrivit agenției Interfax.

Rusia participăcu un contingent militar la „forța de menținere a păcii” din regiunea transnistreană, în urma conflictului armat dintre Chișinău și Tiraspol din 1992. Autoritățile de la Chișinău au cerut în mai multe rânduri înlocuirea acestor forțe ruse cu o misiune de observatori civili sub mandat internațional.

Comunitatea internaționalăîncearcăde mai mulți ani sănegocieze o soluție pentru „conflictul înghețat” din regiunea transnistreană, în cadrul unei formule complexe, cunoscutăsub numele de „5+2”, din care, în afarăde Chișinău și Tiraspol, mai fac parte Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, iar SUA și UE ca observatori. Negocierile se aflăînsăîn impas în ultima perioadă.

Comments

comments

About the Author