Top 10 al ziarului Timisoara (2)

Posted on sept. 16 2010 - 11:36am by petre

Dale tranzitiei originale si prelungite de 20 de ani
Exemple semnificative de stat de drept in tara noastra




Exista o similitudine evidenta dovedita in acesti 20 de ani de traditie originala si prelungita intre nomenclatura comunista de dinainte de evenimentele din decembrie 1989 si clasa politica formata in marea ei majoritate dintr-o nomenclatura neocomunista, dupa 1989, din cauza ca ambele nomenclaturi au avut avantaje economice iesite din comun si privilegii datorita detinerii aproape exclusive a posturilor administrative de conducere.

Din aceasta cauza, ziarul Timisoara, in noul sau format ca si saptamanal, avand un timp mai mare de urmarire, va incerca in fiecare numar sa stabileasca un top al exemplelor de acte de coruptie la nivel inalt si al celor de stat de drept consemnate pe intreg cuprinsul tarii.
Consider ca, fara drept de apel, saptamana aceasta in topul nostru conduce „detasat” Sorin Ovidiu Vantu.

Mai jos, cateva exemple din Top 10! Restul le puteti citi in saptamanalul Timisoara, care a aparut astazi.

1 Cutremurul SOV

Obstacolul de care s-ar putea impiedica SISTEMUL, dupa 20 de ani, daca Romania are noroc, iar justitia merge de data aceasta pana la capat

Oare din ce cauza?
Deoarece jocurile lui Sorin Ovidiu Vantu (SOV) s-au intins pe o perioada de peste zece ani, ca o caracatita, pe tot cuprinsul Romaniei.
Firmele pe care SOV le-a infiintat la pachet FNI (Fondul National de Investitii), FNA (Fondul National de Acumulare), BID (Banca Internationala de Dezvoltare) erau legate intre ele prin fire care proveneau din perioada de dinainte de evenimentele din decembrie 1989. Astfel, din 41 de judete, in anii 90, firmele lui Vantu erau conduse in 37 dintre judete de catre fosti grei ai… securitatii plumbuitului.
SOV a reusit, cu ajutorul presedintelui Asociatiei Salariatiilor Petrom, Liviu Luca, sa devalizeze zeci de milioane de dolari din profitul pe anul 2004 al firmei Petrom Service.
SOV a reusit sa devalizeze, cu ajutorul lui Nicolae Popa si al lui Octavian Turcan, sute de milioane de dolari de pe urma scandalului FNI, cand au fost inselati peste 300.000 de investitori naivi, care si-au pierdut toate economiile.
SOV a reusit sa devalizeze, tot cu ajutorul lui Liviu Luca, si alte firme infiintate de Pas Petrom, si cu sprijinul fostilor securisti grei de dinainte de 89, care se aflau la conducerea filialelor sale din toata tara.
SOV a incercat, la cinci ani dupa prabusirea FNI, sa puna mana pe majoritatea certificatelor Fondului Proprietatea. O alta afacere de sute de milioane de dolari. Noroc ca de data aceasta nu i-a iesit jocul.
SOV a incercat, dupa declaratiile si dovezile depuse de fostul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE), Catalin Harnagea, sa caute asasini pentru a-l elimina pe acesta din urma, precum si pe alte persoane.
SOV a reusit sa-l mazileasca in anul 2001 din pacate, se pare cu ajutorul Ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu pe seful Politiei Economice din Romania, doar pentru faptul ca acesta si-a permis sa-l dea in consemn la frontiera.
Ca o ultima curiozitate a legaturilor la nivel inalt ale lui SOV este faptul ca azi va fi judecat la Curtea de Apel Bucuresti recursul pentru decizia de arestare, de catre… judecatoarea Viorica Costiniu, sotia binecunoscutului judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Florin Costiniu, acuzat la randul sau de catre DNA pentru coruptie in dosarul Voicu.
Cireasa de pe tort a stilului lui SOV am putea-o considera declaratia lui din 4 decembrie 2009, cu doar doua zile inainte de alegerile prezidentiale, prin care se declara sigur ca presedinte va fi ales prostanacul Mircea Geoana: De luni incolo (n.r. dupa anuntarea noului presedinte) toata lumea rade, canta si danseaza.
Norocul tarii a fost ca previziunea sa nu s-a adeverit!

2 In Romania, tara lui Papura Voda, justitia e… ioc
Si la vremuri noi, noi (magistratii) tot cu noi (magistratii) tinem

Prim procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare, Ciprian Zamfirescu, a fost eliberat dupa doar cinci zile de un complet de noua judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (!), desi a fost prins cu spaga bani marcati de catre DNA. Deci sa nu se mire ca aceeasi magistrati de la ICCJ l-au eliberat de catva timp si pe vestitul judecator Florin Costiniu din dosarul Voicu, a carui arestare a fost si foarte justificata.
No comment

3 Aschia nu sare departe de trunchi

Din pacate pentru Romania, acum cateva luni, Viorel Renu, a fost condamnat cu executare la o pedeapsa de inchisoare de patru ani pentru fapte de coruptie. Zilele acestea (dupa principiul aschia nu sare departe de trunchi), fiul sau, Adrian Renu, a fost surprins de radar conducand cu peste 180 de km/h, dupa care a fugit de politistii care il urmareau cu doua masini. Noroc ca o bariera de cale ferata l-a oprit si, astfel, a fost prins. Semnificativa este declaratia vitezomanului impertinent, invatata bineinteles de la… tatal comisar sef: Radarul nu are eticheta, nu este omologat de Institutul de Metrologie, iar inregistrarea nu poate fi folosita ca proba impotriva mea (… ) Exista deficiente grave ale stabilirii vitezei celui filmat cand masina de politie este in miscare (!)
Beizadeaua Adrian Renu nu isi da seama de stupizenia declaratiilor sale referitoare la eroarea de masurare a vitezei, cand de fapt el a depasit de peste doua ori viteza permisa pe acea portiune de drum.

4 Cine are grija ca cetatenii onorabili sa fie trezi

Procurorii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate de la DIICOT Cluj au arestat zilele acestea mai multe persoane, pentru consum si trafic de droguri. Trist pentru cetatenii onorabili este faptul ca printre respectivii delincventi se aflau si persoane care, in fond, ar trebui sa ne apere linistea: politistul Ionel Tomoioaga, absolvent al Academiei de Politie (!), de la Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita Nasaud, subofiterul Cristian Obrejan de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Gelu Voievod si un pompier angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Dupa cum se observa, toti trei sunt de la diferite servicii speciale, care au salarizari, sporuri si pensii speciale, pe care noi, cei 20 de milioane de cetateni onesti si fraieri le finantam.

5 Sa nu fim naivi, nici profesorii nu se lasa mai prejos

Nu doar politistii, dar si profesorii din diferite parti ale tarii se pare ca au probleme profesionale. Astfel, profesorul doctor Gheorghe Stancu, Eugen Tacota si profesorul dr. Nicoleta Guma, de la Universitatea Hyperion din Caransebes, au fost arestati pentru acte de coruptie. Se pare ca relatiile lor au fost mai subtiri decat ale prim-procurorului Ciprian Zamfirescu, asa ca primii doi au ramas inchisi la Penitenciarul Popa Sapca din Timisoara, iar prof. dr. Nicoleta Guma a ramas sa admire soarele printre gratiile penitenciarului din Arad. Uneori si dreptatea mai invinge.

Comments

comments

About the Author