Președintele Viktor Ianukovici și reprezentanții opoziției au semnat vineri un acord de ieșire din criza din Ucraina, care prevede, printre altele, alegeri prezidențiale anticipate, formarea unui guvern de coaliție și o reformăconstituțională. Acordul a fost obținut în urma unor violențe care s-au soldat cu 80 de morți, începând de marți, la Kiev. Tot vineri, parlamentul Ucrainei a aprobat o lege ce permite eliberarea Iuliei Timoșenko.
Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, un proiect care abrogăarticolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnatăIulia Timoșenko, informeazăAFP.
Iulia Timoșenko a fost condamnatăîn 2011 la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere, dupăce, în calitatea de prim-ministru, a semnat acorduri în domeniul gazelor cu Rusia considerate dezavantajoase pentru statul ucrainean.
Eliberarea Iuliei Timoșenko a fost solicitatăîn repetate rânduri de opoziție și de Uniunea Europeană.
Votul Parlamentului ucrainean a avut loc la câteva ore dupăce Administrația Viktor Ianukovici a ajuns la un acord cu opoziția proeuropeanăpentru depășirea crizei politice marcatăde violențe soldate cu zeci de morți și sute de răniți.
Acordul prevede crearea unui guvern de uniune naționalăși organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.
Mișcarea radicalăSectorul Dreapta a comunicat cănu are încredere în președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, avertizând căva continua lupta împotriva regimului de la Kiev, informeazăsite-ul agenției Interfax Ukraine.
„Revoluția naționalăcontinuă”, a declarat Dmitro Iaroș, liderul organizației radicale Sectorul Dreapta.
Parlamentul ucrainean a votat revenirea la Constituția din 2004
Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate largă, în favoarea adoptării Constituției din 2004, care acorda președintelui puteri mai puțin importante decât Constituția actuală, relateazăAFP.
Acest vot a avut loc în urma semnării unui acord de ieșire din crizăde către președintele Viktor Ianukovici și reprezentanți ai opoziției.
UE îndeamnăGuvernul și opoziția ucrainene săpunăîn aplicare acordul de la Kiev
Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a îndemnat vineri Guvernul și opoziția din Ucraina „sătreacăde la vorbe la fapte” și săpunăîn aplicare acordul de ieșire din crizăpe care l-au semnat în prezența mediatorilor europeni, relateazăAFP.
Acest acord „este un compromis necesar în vederea lansării unui dialog politic indisprensabil” care săpermităUcrainei săiasădin criză, a apreciat Van Rompuy. „De-acum este rsponsabilitatea tuturor părților săfie curajoase și sătreacăde la vorbe la fapte”, a adăugat el, citat într-un comunicat.
Opoziția și Ianukovici au semnat un acord de ieșire din criză
Președintele Viktor Ianukovici și reprezentanții opoziției au semnat vineri, în prezența mediatorilor europeni, un acord de ieșire din criză, care prevede concesii importante din partea puterii, dar care ar putea săfie considerate insuficiente dupăbaia de sânge care a îndoliat Kievul, relateazăAFP.
Acordul, semnat vineri la palatul prezidențial în prezența mediatorilor europeni, prevede un scrutin prezidențial anticipat, formarea unui guvern de coaliție și o reformăconstituțională. Acordul a fost obținut în urma unor violențe care s-au soldat cu 80 de morți, începând de marți, la Kiev.
Principalii trei lideri ai opoziției ucrainene, Vitali Kliciko, Arseni Iațeniuk și Oleg Tiagnibok au semnat acordul, alături de miniștrii de Externe german Franz-Walter Steinmeier și polonez Radoslaw Sikorski, a constatat AFP. Reprezentantul Rusiei nu a semnat textul.
Opoziția, reprezentatăde către „Consiliul Maidan”, și-a exprimat anterior acordul, cu condiția ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko sănu facăparte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka sănu mai rămânăîn funcție, potrivit lui Oleg Tiagnibok. Cei doi sunt vizați din cauza rolului în reprimarea judiciarăși din partea poliției a manifestanților.
Opoziția acceptăpropunerile președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a anunțat vineri un reprezentant al opoziției, transmite AFP.
Președintele ucrainean a anunțat vineri concesii majore fațăde opoziție, inclusiv alegeri prezidențiale anticipate, formarea unui guvern de coaliție și o reformăconstituțională, în urma unor violențe care s-au soldat, începând de marți, cu aproape 80 de morți.
Acordul a fost aprobat de către „Consiliul Maidan”, numele pieței din centrul Kievului, ocupate de trei luni de către manifestanți, regrupând toate tendințele din cadrul opoziției, partide politice, reprezentanți ai societății civile și grupări radicale, potrivit lui Tiagnibok.
Opoziția a cerut, totodată, ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko sănu facăparte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka săfie demis din funcție, potrivit lui Tiagnibok.
Cei doi sunt vizați din cauza rolului pe care l-au jucat în reprimarea, din partea poliției și puterii judiciare, a manifestanților din Ucraina.
Tiagnibok este liderul partidului naționalist Svoboda (Libertate) și unul dintre principalii trei lideri ai opoziției politice.
Reprezentantul Kremlinului nu ar fi semnat documentul final menit săsoluționeze criza din Ucraina
Vladimir Lukin, trimis la Kiev de către președintele rus Vladimir Putin, a refuzat săsemneze acordul menit săpunăcapăt violențelor și săsoluționeze criza.
ÃŽnsăagenția nu a obținut o confirmare oficialăîn acest sens, precizeazăBBC.
Circulația metroului din Kiev, suspendatămarți din cauza tulburărilor din capitala ucraineană, a fost reluatăparțial vineri, însădouăstații rămâneau închise, în centrul orașului, a anunțat administrația metroului pe site, relateazăRIA Novosti în pagina electronică.
Stațiile „Hreșciatik” și „Maidan Nezalejnosti” sunt utilizate doar pentru corespondență, începând de vineri, precizeazămetroul.
Primarul Kievului Vladimir Makeienko a decis săredeschidămetroul în urma unui anunț al Serviciului de Securitate (SBU) potrivit căruia situația în privința securității este „satisfăcătoare” la metrou, cu excepția stațiilor din centru.
Negocierile menite săpunăcapăt crizei din Ucraina sunt într-o fază”delicată”, a declarat vineri șeful diplomației poloneze Radoslaw Sikorski, relateazăAFP.
„Moment delicat cu privire la acordul asupra soluționării crizei din Ucraina. Toate părțile este necesar săaibăîn vedere căun compromis nu poate fi mulțumitor 100%” pentru toți, a scris ministrul într-un mesaj postat pe contul de Twitter, dupăce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Ianukovici anunțăun scrutin prezidențial anticipat
Ianukovici acceptătotodatăo reformăconstituționalăși formarea unui guvern de uniune națională, potrivit unui comunicat emis de președinție.
„Anunț lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidențiale anticipate”, a declarat președintele ucrainean, citat într-un comunicat, fărăsăprecizeze o datăîn acest sens.
„Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004” care reduce puterea președintelui în favoarea Guvernului și Parlamentului, dar și formarea unui „guvern de unitate națională”.
Prevederile acordului dintre puterea și opoziția ucraineană
1.În48 de ore va fi adoptatăși publicatăo lege care reinstaureazăConstituția din 2004. Semnatarii își declarăintenția de a forma o coaliție și un Guvern de uniune naționalăîn decurs de zece zile.
2. O reformăconstituționalăcare echilibreazăzonele de responsabilitate ale președintelui ucrainean, Guvernului și Parlamentului va începe imediat și va fi încheiatăîn septembrie 2014.
3. Alegerile prezidențiale vor fi organizate imediat dupăce va fi adoptatănoua Constituție, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptatăo nouălegislație și o nouăcomponențăa Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporționalității, potrivit normelor OSCE și Comisiei de la Veneția.
4. Va fi demaratăo investigație în cazul recentelor acte de violențăce va fi supravegheatăde autorități, opoziție și Consiliul European.
5. Autoritățile nu vor declara stare de urgență. Autoritățile și opoziția se vor abține de la folosirea forței.
Președintele Parlamentului ucrainean a semnat rezoluția care interzice o operațiune antiteroristă
Președintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluție parlamentarăcare condamnăviolența în țarăși interzice o operațiune antiteroristădeclanșatăjoi seara, relateazăagenția Interfax-Ukraine în pagina electronică.
„Rezoluția Verhovna Rada care condamnăutilizarea violenței a fost semnatăde către președintele” Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak într-o sesiune, vineri.
Adjunctul șefului Statului Major ucrainean demisioneazăpentru a evita implicarea armatei în criză
„Înprezent se implicăarmata în conflictul civil. Acest lucru poate antrena morți masive de civili și militari”, a declarat generalul Dumanski pentru postul Kanal 5.
„Am decis sădemisionez pentru a evita escaladarea”, a subliniat el.