Se schimbă CNP-urile în România

Posted on mai 20 2024 - 1:15am by petre

Românii au CNP-uri noi.

Din cele 13 cifre ale codului numeric personal, s-au modificat cele care se referă la locul naşterii.

O fetiţă din Buftea, născută săptămâna trecută, este prima care a primit un astfel de cod. Foarte important însă: codurile existente nu se schimbă.

Buletinele electronice, fie ele cu CIP sau nu, sunt următoarele pe listă în procesul de digitalizare a documentelor de stare civilă.

Noile CNP-uri au fost emise săptămâna trecută, o dată ce registrele de stare civilă au intrat în epoca digitalizării. Codul Numeric Personal este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control. Schimbarea apare la codul de județ, care a fost înlocuit cu numărul unic „70” pentru toate CNP-urile, indiferent de locul nașterii sau de domiciliu.

Cătălin Giulescu, director DEPABD: CNP-urile generate până în prezent, începând cu finalul anilor ’70, permiteau o anumită geolocalizare după locul nașterii. Nu mai avem nevoie de această geolocalizare.
CNP-urile noi nu au fost artibuite doar nou-născuților, ci și celor care și au dobândit cetățenia română în această perioada.

Românii așteaptă și buletinele electronice
După certificatele de naştere, căsătorie, divorţ sau deces generate digital şi păstrate într-o bază de date, românii aşteaptă şi buletinele electronice.

sursa: Observator News

Comments

comments

About the Author