SA FACEM TIMIȘOARA PRIMUL ORAȘ LIBER DE PUNGI DIN PLASTIC! De la 1 ianuarie, pungile din plastic sunt interzise în magazinele din Los Angeles

Posted on ian. 6 2014 - 1:59am by petre

Los Angeles a devenit primul marea metropolă nord americană (dupămai „micuțul„ San Framcisco în 2007) care a decis interzicerea pungilor din plastic în magazinele care comercializează alimente.

20120829115813_1 earth-in-plastic-bag plastic bag landfill plastic_bags Turtle-plasticbagMăsura intră în vigoare de la 1 ianuarie pentru marile magazine și din iulie 2014 în celelalte.

Astfel, clienții sunt încurajați să vină de acasă cu plasele reutilizabile (de preferință din material textil, care se comercializează cu circa 4 dolari) sau să cumpere de la magazin pungi din hârtie, la prețul de 10 cenți).

Prima țarădin lume care a introdus interdicția totalăa ambalajelor din plastic a fost Rwanda în 2008, urmată de Haiti în 2012, stat care a extins apoi interdicția și la paharele din plastic, la farfurii și la alte ambalaje de acest gen

Mexico City și Toronto sunt și ele orașe mari pe cale să impună asemenea restricții.

Milarde de pungi uzate ajung anual în ocean, unde provoacămoartea păsărilor, a țestoaselor și a altor vietăți marine. Chiar și în peisajul urban, plasele din plastic sunt o mare problemă.

La Los Angeles, magazinele care nu se vor conforma vor fi pasibile de o amendăde 100 de dolari la prima abatere, de 200 de dolari la a doua și de 500 la a treia. Amenzile vor fi aplicate apoi progresiv pentru fiecare zi de abatere.

O lege care impunea interzicerea folosirii pungilor din plastic pe întreg teritoriul statului California a fost era aproape săfie votată, dar oricum cel puțin 30% din populația statului va fi afectatăde aceastămăsurădin 2014, potrivit senatorului Alex Padilla (D-Pacoima), care a încercat săpromoveze legea la nivel statal.

Timișoara, fară pungi din plastic!

Chiar dacă (sau poate chiar din acest motiv) Timișoara a fost primul oraș din România în care au fost utilizate pungile din plastic, grație industriei de plastic dezvoltate de statul socialist în capitala Banatului, e vremea să ne păstrăm statutul de lideri, dar în sensul actual al termenului.

Adică e timpul să lansăm din nou chemarea „Azi în Timișoara, mâine în toată țara„ și să devenim primul oraș liber de pungi de plastic, așa cum am fost primul oraș liber de comunism.

Asociația Europro lansează campania „Timișoara, primul oraș liber de plastic„ la care vă invită să vă alăturați activ, printr-un Like și cât mai multe Share-uri, pentru a sensibiliza pe cei care administrează orașul că a venit timpul să scăpăm de o plagă care ne afectează și va afecta generații după generații dacă nu acționăm acum!

Și nici nu e atât de greu! Nici comercianții nu vor avea de pierdut dacă vor comercializa pungi din hârtie și din materiale textile sau, mai bine, dacă toți vom folosi pungi reutilizabile.

Comments

comments

About the Author