S-a deschis Salonul Anual al Artelor Vizuale la Muzeul de Artădin Timișoara

Posted on dec. 9 2013 - 5:29pm by petre

Duminică, 8 decembrie 2013, într-o atmosferăde sărbătoare, Muzeul de Artădin Timișoara a găzduit sărbătoarea artiștilor vizuali timișoreni, Salonul Anual al Artelor Vizuale, eveniment ce are loc la sfârșitul fiecărui an, în luna decembrie.salonul artelor vizuale (7) (800x712) salonul artelor vizuale (9) (800x717) salonul artelor vizuale (21) (800x649) salonul artelor vizuale (22) (800x527) salonul artelor vizuale (27) (800x479)
Personalități de marcădin viața cultural a cetății Timișoarei au luat parte la acest eveniment, fiind prezent aici, Primarul orașului Timișoara, domnul Nicolae Robu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, domnul János Szekernyés, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, domnul Ciprian Chirileanu, scriitorul Robert Șerban și, nu în ultimul rând, gazda evenimentului, directorul Muzeului de Artădin Timișoara, domnul Victor Neumann.
Directorul Muzeului de Artădin Timișoara, profesor universitar doctor Victor Neumann a deschis seria cuvântărilor acestui vernisaj. “(…) Este, astăzi, o ocazie foarte plăcutăpentru noi, săgăzduim Salonul Anual al Artiștilor Plastici Timișoreni, un Salon care este deja tradițional. Ne bucurăm căe o expoziție amplăși căaveți posibilitatea săvedeți foarte multe lucruri noi din ceea ce au creat artiștii timișoreni. Este o cooperare, aicea, a noastrăcu Uniunea Artiștilor Plastici, o cooperare pe care am permanetizat-o nu numai sub aspectul expozițiilor, dar și sub aspectul activităților pe care le desfășurăm împreună, pentru ca artele timișorene săpoatăfi și mai bine promovate și săavem șansa săexpunem, prin interediul artiștilor noștri, creația, atât în țarăcât și în străinătate (…)„, a spus managerul instituției timișorene.
Salon Anual al Artelor Vizuale continuăo tradiție începutăîn urmăcu 23 de ani. Anul acesta au fost selectate de către juriul de specialitate, un număr de peste 150 de opera de artă, pictură, grafică, sculpturăși design, realizate de 132 de artiști vizuali timișoreni profesioniși, în anul 2013.

Primarul municipiului Timișoara, domnul Nicolae Robu a vorbit astfel în discursul de la vernisaj: “(…) Măbucur săpot fi în mijlocul Dumneavoastră, implicit la acest Salon, la momentul de vârf, cred căputem spune, al manifestării artiștilor plastici ai Timișoarei. Vrea săvăasigur de totala mea prețuire și săvăspun cămi-ați făcut, o parte dintre Dumneavoastră, o foarte mare surpriză, bucurie și m-ați făcut sămăpot simți mândru căreprezint Timișoara, în Franța, la  Rueil-Malmaison, acuma, recent când am vizitat acolo și de altfel am fost la vernisajul unei expoziții cu creații de-ale dumneavoastră. (…).„

Scriitorului Robert Șerban i-a revenit misiunea de a prezenta aceastăexpoziție. Fiind în preajma sărbătorilor de iarnă, omul de culturătimișorean a vorbit despre Muzeul de Artădin Timișoara ca despre un pom de iarnăîncărcat cu lumînări (iubitorii de artăprezenți la vernisaj), adunate laolaltă“săfim împreună, săprivim ceea ce au expus mai bun artiștii Timișoarei.„
“(…) Pânăla urmă, acest Salon, e și un mod de a expune, dar și un fel de competiție. Ne place, nu ne place, artiștii intrăaici într-un fel de contondențăunii cu alții, însăsunt contondențe frumoase, nu sunt asperități. Sunt oameni care trăiesc competiția umăr lângăumăr, tablou lângătablou, lucrare lângălucrare, structurălângăstructură. Pentru noi e o sărbătoare, noi care iubim arta, pentru căne putem verifica gustul, vedem cât am evoluat noi înșine prin ceea ce au făcut ceilalți, putem săavem reperele noastre, anumiți artiști, oameni tineri care apar și care pânăacuma nu i-am mai văzut, putem săne dăm seama de anumiți artiști, pe care i-am urmărit de-a lungul timpului, unde sunt, pentru căplecăm de la ideea căceea ce e la acest Salon, e ceea ce e mai bun în arta timișoreană. (…).Este minunat căartele timișorene țin steagul sus. (…). Săfie Salonul Anual într-un Muzeu, pare un lucru periculos, pentru căMuzeul, teoretic, o știm cu toții, e o instituție osificantă, e o instituție a angoaselor, deși fiecare artist viseazăsăajungă. ÎnMuzeu, pe de o parte ajungi ca într-o conservă. Ei bine, de ani buni, acest Muzeu nu mai e demult așa ceva. E o instituție foarte vie, dinamică, e o instituție în care lucrurile practice se împletesc cu lucruri extrem de noi, în care expozițiile de artăcontemporanăstau laolaltăcu expozițiile maeștrilor României. Măbucur căVictor continuăacest proiect și ceea ce a anunțat el dovedește faptul că, într-adevăr, Muzeul de Artăeste și va fi unul dintre epicentrele culturale ale acestui oraș. (…)„, a mai spus scriitorul Robert Șerban.

Președintele U.A.P. filiala Timiș, János Szekernyés, a prezentat pe scurt activitatea U.A.P.-ului pe anul 2013, spunând: “(…)Poate s-ar cădea săprezint un succint bilanț al anului care se apropie de sfârșit. Nu voi face acest lucru, pentru cănu doresc săabuzez de timpul și răbdarea Dumneavoastră. Pe de altăparte, spre sfârșitul anului 2014, vom avea Adunarea Generalăde alegeri, unde vom avea ocazia săprezentăm o dare de seamăcuprinzătoare, exhaustivăși detailată. Dar, atâta tot vreau săvăspun că, în anul 2013, Filiala Timișoara a U.A.P.  a avut parte din belșug și de bune și de rele. Ne-am confruntat cu multe greutăți, cu o serie de situații dificile, critice, cu nenumărate probleme organizatorice și financiare. Pe unele dintre ele le-am rezolvat, le-am depășit, cu o însemnatăparte din ele ne luptăm în continuare.

Înciuda tuturor impedimentelor, greutăților și obstacolelor, ne-am străduit ca activitatea de creație a membrilor sănu aibăde suferit. Galeria Helios a găzduit pe parcursul anului, 24 de expoziții personale și de grup, am inițiat și am organizat douăexpoziții tematice de amploare, “Identități timișorene„ și “Colecții și colecționari„, care s-au bucurat de success și de o largăparticipare. Galeria Helios a fost locul de desfășurare al unor colocvii, dezbateri și al unor lansări de carte. Suntem bucuroși și mândri căcreatori de frumos din Timișoara, membrii filialei noastre, nu au cules nici într-un an atâtea premii cu câte au fost încununați pe parcursul anului 2013, la prestigioase manifestătri naționale și internaționale. (…). ÃŽi felicit din suflet, cu aceastăocazie festivă, în fața publicului, a oficialităților, a confraților și a iubitorilor de artă, pe toți laureații de premii, dorindu-le success în continuare. Cinste lor! (…)„

Înpartea finalăa discursului, domnul Szekernyés a mulțumit tuturor celor ce au sprijinit ediția din acest an a Salonului Anual al Artelor Vizuale, precum și tuturor celor ce s-au implicat și au susținut activitățile Uniunii Artiștilor Plastici în anul 2013.
Expoziția poate fi vizitatăpânăîn 14 ianuarie 2014, marți-duminică, orele 10-18. Luni, Muzeul de Artădin Timișoara are expozițiile închise.

Cornel Seracin

Comments

comments

About the Author