Românii din străinătate nu vor putea vota prin corespondență

Posted on dec. 9 2014 - 4:58pm by petre

Camera Deputaților a respins, marți, proiectul inițiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondențăpentru alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, niciun deputat neluând cuvântul la acest proiect.

Inițiativa legislativăa fost respinsăcu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abțineri și 8 voturi pentru.

Proiectul a fost inițiat de deputații PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme și Clement Negruț și propune introducerea votului prin corespondențăîn cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.

Comisiile de administrație și juridicăau apreciat căacest sistem de vot prezintăvulnerabilități semnificative din punctul de vedere al siguranței procesului de votare.

Camera Deputaților este for decizional cu acest proiect, Senatul respingându-l anterior.

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat, în 19 noiembrie, căvotul prin corespondențăpentru prezidențiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin, el arătând căîn acest moment prioritarăeste elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care săincludăacest tip de vot.

„Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare căvotul prin corespondențăeste important pentru alegerile pentru Camera Deputaților și Senatului din 2016. SĂƒptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii și vom discuta acest capitol și aceastăinițiativăparlamentară(privind votul prin corespondență, n.r.) și vom găsi soluția oportunăca în cel mai scurt timp săavem o lege de alegere a Camerei și Senatului care săincludăvotul prin corespondență„, a spus atunci Zgonea.

Potrivit lui Zgonea, aceeași comisie de modificare a legii va discuta „la momentul oportun„ dacăeste util săse introducăvotul prin corespondențăși în Legea alegerilor locale.

„Pentru alegerile prezidențiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastrăeste ca niciun om sănu fie blocat săvoteze viitorul Parlament al României„, a spus Zgonea, care a subliniat faptul căvotul prin corespondențăeste definit diferit în funcție de tipul de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale – în toate statele europene.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author