Președintele Comitetului Regiunilor, Markku MARKKULA, a vizitat România în perioada 23-25 iunie, la invitația primarilor din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Dudeștii Noi. Încadrul vizitei la Timișoara, președinte CoR s-a întâlnit cu primarul municipiului Timișoara, precum și cu alți factorii de decizie locali și județeni, prilej de analizăa modalitățile de îmbunătățire a politicii de coeziune și a instrumentelor financiare europene pentru noua perioadăde programare 2014-2020.
De asemenea, în cadrul unei vizite de studiu, au fost analizate impactul și rezultatele unor proiecte europene majore ale municipiului Timișoara și anume „Reabilitarea malurilor canalului Bega„, „Reabilitarea zonelor publice din centrul istoric al Timișoarei – Cetate„ și „Reabilitarea zonei Michelangelo„.
Strategia Europa 2020 pune un accent deosebit pe cercetare și dezvoltare, ca și componentăesențialăa unei creșteri economice inteligente și sustenabile. De aceea, vizita a avut ca punct important la Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile din Timișoara, care este un exemplu de colaborare între administrația localăși mediul academic în domeniul cercetării.
Președintele Markku MARKKULA s-a întâlnit și cu Sorin MAXIM, directorul Agenției Regionale de Dezvoltare 5 Vest din Timișoara, pentru a analiza modalitățile de simplificare a programelor europene din acest ciclu bugetar pentru a reduce birocrația și a răspunde mai bine așteptărilor beneficiarilor.
Comitetul Regiunilor este o instituție europeanăcu rol consultativ, care adoptăavize pentru aproximativ 70% din legislația europeanăcare are legăturăcu atribuțiile autorităților publice locale și regionale din Uniunea Europeană.
Aceastăinstituție reunește 350 de membri din toatăUniunea Europeană, fiind organizatăsub forma unui for deliberativ asemănător unui parlament. România are 15 membri, 6 președinți de consilii județene și câte 3 primari de municipii, orașe și comune. Delegația României la Comitetul Regiunilor este condusăde Alin-Adrian NICA, primarul comunei Dudeștii Noi.