Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Timiș transmit noile reglementări ale legislației referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranțăși a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în interiorul vehiculelor.
Serviciul Rutier Timiș informeazăcu privire la faptul căprin H.G. nr. 11/2015, publicatăîn Monitorul Oficial al României nr. 35 din 15.01.2015 Partea I, s-a transpus legislația comunitarăprivitoare la normele tehnice de aplicare a dispozițiilor din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranțăși a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în interiorul vehiculelor, introduse prin Ordonanța Guvernului nr. 21/2014.
Conducătorul autovehiculului este sancționat cu 4-5 puncte amendăși 3 puncte de penalizare în cazul:
– neasigurării căpersoanele minore poartăcenturi de siguranțăsau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate;
– nerespectării dispoziÈ›iilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.
(1) Copii cu o înălțime de pânăla 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacăsunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Se excepteazăcopilul care se aflăîntr-un vehicul destinat transportului public de persoane, precum și în taxi dacănu ocupălocul de pe scaunul din față. Înacest caz, transportul copilului în vârstăde pânăla trei ani se realizeazăsub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.
(2) Copii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacăpoartăcenturi de siguranțăpentru adulți, reglate astfel încât sănu treacăpeste zona gâtului sau a feței, sau dacăsunt protejați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
(3) Copilul care deține certificat medical de scutire, se excepteazăde la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranțăși se transportăpe locurile din spate ale autovehiculului, iar dacăare vârsta de pânăla 3 ani, transportul acestuia se face sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Șoferul are obligația săaibăasupra sa certificatul medical valabil.
(4) Copiii în vârstăde pânăla 3 ani nu pot fi transportați în alte autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.
Dacădețin certificat medical de scutire copiii sunt transportați pe locurile din spate ale unor asemenea autovehicule, sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.
(5) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de pânăla 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranțădoar dacăocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie săfie omologat și adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor și se instaleazăpe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucțiunilor de montare furnizate de producător, cu indicația tipurilor de autovehicule la care poate fi folosit în condiții de siguranță. Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din față, prin orientarea cu fața spre direcția opusădirecției de deplasare a autovehiculului sau opusăacesteia, doar dupădezactivarea airbag-ului frontal.
***
Punctele 1,2,3 și 5 intrăîn vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Punctul 4 este normădeja aplicabilăîn prezent.