Militari ruși au început manevre în Transnistria

Posted on mart. 26 2014 - 10:14am by petre

Militari ruși staționați în regiunea separatistămoldoveanăTransnistria au efectuat marți manevre, potrivit Figaro în ediția electronică, citatăde presa românească.Armata Rusa

Câteva sute de militari ruși au efectuat exerciții antiteroriste și o simulare a apărării bazei militare în care sunt staționați, a declarat colonelul Oleg Koșcetkov, un purtător de cuvânt al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de agenția Interfax.

Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, și-a exprimat duminicăîngrijorarea cu privire la faptul căTransnistria ar putea deveni următoarea țintăa președintelui rus Vladimir Putin, dupăanexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat căsuspecteazăMoscova căvrea sărecurgăla tactica utilizatăîn Crimeea, și anume săorganizeze manevre militare cu scopul de a pregăti incursiuni transfrontaliere rapide.

Pe de altăparte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anunțat marți pe site căa doborât duminicăun avion fărăpilot care survola regiunea transnistreanăși căar fi restabilit înregistrările video realizate de aparatul de zbor, ajungând la concluzia căacesta a fost lansat „de pe teritoriul Ucrainei”.

Tot colonelul Oleg Koșcetkov anunța vineri cătrupe ruse au efectuat manevre în regiunea separatistămoldoveanăcu scopul de a antrena militarii ruși în vederea unui evetual atac inamic. Încadrul scenariului acestor exerciții. „una dintre principalele sarcini ale trupelor de menținere a păcii a fost săasigure apărarea civililor în zone de luptă”, declara purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Exercițiile de la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc în contextul în care președintele moldovean Nicolae Timofti și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la o eventualărepetare a scenariului din Crimeea în țara sa și a anunțat căpreședintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, dupămodelul din Crimeea, alipirea la Rusia.

Republica Moldova, o țarăîn care majoritatea populației vorbește limba romînă, are în partea de est o zonălocuităde minorități ruse și ucrainene – Transnistria. Aceastăregiune s-a despărțit de Chișinău, cu susținerea Moscovei, în urma unui război, în 1992, dupăun an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, însăindependența Transnistriei nu a fost recunoscutăde nicio țară.

Rusia menține, de atunci, aproximativ 440 de militari însărcinați cu „menținerea păcii” în regiune, plus un contingent însărcinat cu protejarea unor depozite de armament datând din perioada sovietică, împotriva voinței Guvernului moldovean și în pofida unui angajament asumat în 1999 de a le retrage.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author