Maghiarii s-au săturat! Mii de oameni au ieșit în stradăpentru libertate, împotriva guvernului Orban

Posted on mart. 16 2015 - 1:30pm by petre

Pânăla 10.000 de persoane, potrivit unor organizații pentru drepturi civile și partide de opoziție, au participat la un marș împotriva Guvernului Orban duminică, la Budapesta, de la gara Keleti la Astoria, relateazăMTI.

Marșul „Pentru o nouăRepublicăungară!” a fost organizat de douăgrupuri pe Facebook implicate în organizarea altor douădemonstrații – „100.000 împotriva taxării Internetului” și „60.000 pentru pensii private”.

Organizatorii au invitat ungurii săparticipe la marșul pentru „libertate, egalitate civică, egalitate în împărțirea poverii și independență” – toate simboluri ale unei republici care, în opinia lor, a fost eliminatăde către Guvernul condus de către Viktor Orban.

Zoltan Kesz, candidatul care a obținut mandatul în urma alegerilor de la Veszprem (vest) prin care Fidesz a pierdut majoritatea de douătreimi în Parlament, l-a catalogat pe Orban „dictator”, acuzându-l căîndreaptăUngaria către Rusia.

Organizatorii au anunțat căintenționeazăsădemareze 19 inițiative de referendum, vizând să”destructureze sistemul” și regimul Orban.

Înopinia unui avocat internațional, Tamas Lattmann, referendumul este necesar deoarece regimul actual face rău Ungariei, economiei și poporului, interzicându-le o șansăla dezvoltarea socială.

Referendumul va viza lupta împotriva corupției, obiective economice, educaționale și sociale, declararea averilor „reale” ale politicienilor, eliminarea monopolului de stat asupra tutunului, desecretizarea unor investiții cheie și „eliberarea” autostrăzilor.

Pe de altăparte, poliția a arestat un bărbat pentru „comportament zgomotos” în timpul unui discurs susținut de către Orban la Muzeul Național, în cadrul evenimentelor oficiale organizate pentru sărbătorirea Revoluției de la 1848. Poliția a refuzat săofere orice detalii.

O bătaie pare căa avut loc la fața locului, un bărbat a fost lovit la nivelul feței, iar altul a fost văzut atacând un jurnalist care filma.

Întimpul discursurilor susținute la muzeu de către premier și primarul Budapestei Istvan Tarlos, un grup de protestatari a încercat săacopere vorbitorii, într-un vacarm de fluiere și trompete, și a strigat sloganuri antiguvernamentale.

Pe de altăparte, 15 martie nu este o sărbătoare a libertății presei în 2015, ci o zi a „oprimării presei”, a denunțat Ferenc Gyurcsany, liderul Coaliției de Stânga (DK, opoziție), la evenimentul organizat de formațiune pentru marcarea Revoluției de la 1848.

Gyurcsany a precizat căse referea la noua structurăa programului televiziunii publice lansate în aceeași dimineață, denunțând lansarea unei „televiziuni de partid a minciunii”.

Înopinia sa, problema nu este finanțarea ei din fonduri publice, ci încălcarea „tuturor normelor decenței umane”, apreciind căpostul național va deveni „un canal de minciuni și lipsăde umanitate, în serviciul unei puteri autoservite care degradeazănațiunea”.

sursa: Mediafax/Budapest Business Journal

Comments

comments

About the Author