Judecător de Curte Constituțională, adus cu mandat la DNA pentru căar fi primit douărochii, capsatoare și cordelină

Posted on ian. 22 2015 - 11:37am by petre

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblăa fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Direcția NaționalăAnticorupție, fiind suspectat de trafic de influență. Greblăeste suspectat căar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW și douărochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia. Judecătorul CC a declarat, la ieșirea de la DNA, căfaptele de care procurorii îl acuzănu au nicio legăturăcu activitatea sa la CC, precizând cămai împrumuta o mașinăde la Ion Bîrcină, dar „era în familie”.

UPDATE 10:17 – Greblă: Ce susțin procurorii nu are legăturăcu activitatea la CC. Nu am dat nicio declarație la DNA

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblăa declarat joi, la ieșirea de la DNA, cănu a dat nicio declarație și căfaptele de care procurorii îl acuzănu au nicio legăturăcu activitatea sa la CC, precizând cămai împrumuta o mașinăde la Ion Bîrcină, dar „era în familie”.

UPDATE 09:34 – Toni Greblăar fi primit foloase de la finul său pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblăeste suspectat căar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW pe care îl folosea și douărochii pentru soția sa, de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.

La DNA urmeazăsăfie adus și finul acestuia, omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influență, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor documente ale procurorilor, obținute de MEDIAFAX, în perioada 2010-2015, Toni Greblăar fi pretins și primit de la Ion Bîrcinămai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, respectiv pânăîn 18 decembrie 2013, cât și dupăce și-a început mandatul de judecător la Curtea Constituțională.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici săîndeplineascăși săurgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de BîrcinăIon, cu interese în domenii de activitate diversă(energie, transport, fier vechi ș.a.)”, se aratăîn documentele citate.

Toni Greblăar fi primit de la Ion Bîrcinăfolosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăților Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL și Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bîrcină, valoarea totalăa acestora fiind de 56.070 de euro, precum și folosința gratuităa postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.

De asemenea, Toni Greblăar fi primit de la finul său, în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentând echivalentul a douărochii de damă, cadou pentru soția judecătorului CC.

Îndocumentele procurorilor se mai aratăcăToni Greblăar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „șase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelinăși alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale”.

Toni Greblămai este suspectat că, în perioada 2010-2015, „a exercitat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (activități comerciale), în mod ocult și prin interpuși, încălcând dispozițiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b și c raportat la art.110 și art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitățile judecătorului de la Curtea Constituționalăși senatorului)”, potrivit procurorilor.

„Înmod neîntrerupt, numitul Toni Greblăa desfășurat activități comerciale direct și prin interpuși și a exercitat calitățile de asociat, respectiv administrator / director general, în legăturăcu ferma agricolăsituatăîn comuna Telești, satul Șomănești (tarlaua 100, parcela 1), județul Gorj și respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii săi au calitatea de asociați cu câte 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică)”, potrivit documentelor anchetatorilor.

Procurorii susțin că, în declarațiile de avere, Toni Greblănu recunoaște existența vreunor venituri sau proprietăți în legăturăcu ferma de creștere a struților din comuna Telești.

Din înscrisurile de la dosar rezultăcăferma agricolădin Telești, satul Șomănești, se aflăpe un teren al căror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Greblă, au fost semnate de acesta, în perioada în care a fost prefect al județului Gorj și respectiv președinte al Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privatăasupra terenurilor.

Toni Greblăa ajuns la sediul Direcției Naționale Anticorupție în jurul orei 09.00, fiind însoțit de anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, căa fost pus în aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecătorului constituțional, într-un dosar în care este suspectat de trafic de influență.

ÃŽntrebat, la intrarea în sediul DNA, dacăar fi primit bani de la vreo persoanăpentru a lua la Curtea Constituționalăo decizie în favoarea acesteia, Toni Greblăa răspuns: „Exclus așa ceva”.

Toni Greblăeste judecător la Curtea Constituționalădin decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasămagistrat la Curtea Europeanăa Drepturilor Omului. Dupăce a fost numit judecător, Toni Greblăa demisionat din calitatea de senator PSD, deținutădin 2008.

sursa: Mediafax

Comments

comments

About the Author