Îți lasă gura apă de bunătățile ungurești din centru de la Timișoara VIDEO

Posted on sept. 27 2018 - 5:03pm by petre

Evenimentul este o manifestare comună a familiilor maghiare din zonă sau plecate în lumea mare, a ONG-urilor, instituțiilor, antreprenorilor și artiștilor maghiari din Timișoara. În acest an, pentru prima dată Zilele Maghiare vor dura patru zile, cei interesați vor putea alege dintr-un program extrem de diversificat: concerte de muzică ușoară și de jazz, spectacole de teatru, muzică și dans popular, gastronomie, târg al meșteșugarilor, ateliere pentru copii și cu multe alte surprize plăcute.

Zilele Culturii Maghiare din Timișoara încep joi seara la ora 19 cu un spectacol de gală. Gala va fi organizată în sala Operei Naționale din Timișoara, unde va evolua Ansamblul Național Ungar de Dans, care ne va oferi spectacolul EROI, BĂTĂLII, IUBIRI MAGHIARE de Zsuzsa Zs. Vincze – Zoltán Zsuráfszky.

Gurmanzii vor fi așteptați cu un sector extins de gastronomie, unde și în acest an vor putea degusta bucate deosebite, beri artizanale, vinuri ungurești, pălinci aromate, plăcinte și ștrudele apetisante. Secțiunea de gastronomie va putea fi vizitată încă de joi.

Vineri dimineața, pentru cei ce se trezesc mai târziu, deșteptarea va fi dată de păstrătorii tradițiilor. Startul va fi dat în parcul castelului Huniade, prin instalare iurtei și a bucătăriei de campanie. Trupele de păstrarea tradițiilor și evocare istorică ne vor rămâne alături până duminică, delectându-i pe cei mici și cei mai mari cu prezentări de arme și port medieval, defilări, concerte, prezentări de carte, evocarea asediului cetății Timișoarei de la mijlocul secolului XVI. Tot aici se va putea încerca atmosfera unei cârciumi de campanie din Primul Război Mondial, de pe teatrul de operațiuni de la Doberdo.

Tărâmul Copiilor îi va aștepta pe cei mici cu programe interesante, ateliere de joacă și creație în aer liber, jocuri rustice de lemn, iurtă și loc de legănare pentru mititei, de vineri până duminică. Vor mai fi spectacole cu marionete și proiecții de filme de animație, fiind anul memorial Matia Corvin, cei mici se pot familiariza cu povestea lui Matia cel drept.

Tot vineri își va deschide porțile și deja tradiționalul târg al meșteșugurilor. În acest an, își oferă produsele peste 70 de artizani sosiți din Transilvania, Voivodina și Ungaria.

Vineri seara vor intra în scenă preferații generațiilor tinere, Bagossy Brothers Company. Trupa formată la Gheorgheni în 2013 a devenit renumită prin muzica sa de natură indie/alternativ/folk. În ultimii ani au evoluat la majoritatea festivalurilor maghiare importante.

Invitatul VIP de sâmbătă seara va fi interpretul de rock, jazz, blues, soul și funk Károly Horváth, pe numele de scenă Charlie, cu vocea sa tipică răgușită. Cine nu a auzit de hiturile lui: Jég dupla whiskyvel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé.

Teatrul și spectacolele teatrale aduc un plus de culoare programului: vineri seara, va fi prezentat spectacolul Zi-i! al Teatrului Maghiar Csiky Gergely, dar teatrul va mai găzdui prezentări de carte, spectacole, degustări și comedie stand-up.

Duminică seara, accentul va cădea pe jazz. Trupa Jazzarosa va evolua pe scena mare, fiind urmată apoi de concertul artistului interpret laureat al premiului Kossuth, FERENC DEMJÉN. În centrul Timișoarei, vor răsuna acordurile melodiilor maghiare.

Pe lângă acestea, ne mai așteaptă nenumărate surprize, și sperăm că oricine își va găsi un program preferat între cele peste o sută oferite.

La Zilele Maghiare va fi din nou tombolă, unde norocoșii pot câștiga premii importante.

Comments

comments

About the Author