IMAGINI ȘOCANTE de la Kiev: Mii de persoane continuăsăprotesteze

Posted on dec. 3 2013 - 10:34am by petre

Câteva mii de manifestanți care susțin o apropiere între Ucraina și Uniunea Europeană(UE) înconjurau marți dimineața sediul Parlamentului, la Kiev, unde urmeazăsăfie examinatăo moțiune de cenzurăa Guvernului. Poliția din Kiev a arestat nouăsuspecți și a deschis 11 anchete penale pentru tentativăde luare cu asalt a administrației președintelui ucrainean, a anunțat marți Ministerul ucrainean de Interne.

Ucraina APTOPIX Ukraine Protest Ucraina2 Ucraina3 Ucraina4 Ucraina5

Suspecții, susținători ai opoziției, sunt acuzați căau încercat duminicăsăia cu asalt administrația președintelui ucrainean și au opus rezistențăforțelor de ordine, informeazăMinisterul ucrainean pe pagina oficialăde Facebook, relateazăRIA Novosti în pagina electronică.

Dupădouăzile de la o manifestație consideratăfărăprecedent de la „revoluția portocalie” din 2004, peste 1.000 de persoane au petrecut noaptea în Piața Independenței, reclamând o apropiere de UE și plecare celor de la putere.

Cele mai multe dintre ele, cărora li s-au alăturat mii de manifestanți, s-au adunat marți dimineața în jurul sediului Parlamentului, unde se aflau sute de reprezentanți ai forțelor de ordine.

Unii se îndreptau, de asemenea, către sediul Guvernului, cu scopul de a bloca accesul, așa cum au procedat luni.

Numeroși manifestanți purtau veste de culoarea roșie cu însemne ale partidului de opoziție Udar al fostului campion mondial la box Vitali Kliciko.

ÃŽntr-un gest de conciliere fațăde opoziție, președintele Parlamentului Volodimir Rîbak, un apropiat al președintelui Viktor Ianukovici, a anunțat căva introduce pe ordinea de zi de marți problema unui vot de încredere în Guvern, așa cum solicităopoziția.

Aproximativ 100.000 de manifestanți s-au reunit duminicăla Kiev, iar alte zeci de mii în alte orașe din țară, pentru a protesta fațăde decizia lui Ianukovici de a nu semna un acord de asociere cu UE.

Este vorba despre o mobilizare fărăprecedent de la „revoluția portocalie” din 2004, care a îndepărtat regimul aflat la putere la vremea respectivăși a adus la conducere prooccidentali.

MANIFESTAION PRO UE À KIEV Kiev3 Kiev2 Kiev

Confruntări cu poliția, duminică, s-au soldat cu numeroși răniți, inclusiv aproximativ 50 de jurnaliști și aproximativ 100 de polițiști.

„Ceea ce se întâmplăprezintătoate semnele unei lovituri de stat”, a denunțat luni premierul Mikola Azarov.

Președintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în decizia Kievului de a nu a semna un acord cu UE, a denunțat luni manifestații în Ucraina „pregătite din exterior” și care „seamănămai degrabăunui progrom decât unei revoluții”.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunțat săptămâna trecutăla negocierile Ucrainei în vederea semnării unui acord de asociere cu UE. Aceastădecizie a condus la organizarea unor manifestații proeuropene în mai multe orașe din Ucraina.

Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat luni căGuvernul deține informații cu privire la un plan al manifestanților de a lua cu asalt sediul Parlamentului. Premierul a adăugat căpoliția a primit ordinul de a nu utiliza forța împotriva manifestanților pașnici.

Comments

comments

About the Author