GLOBURILE DE AUR 2015 pe ultima sutăde metri – vezi marii favoriți

Posted on ian. 8 2015 - 9:14pm by petre

Tensiunea crește la Hollywood, cu doar câteva zile înainte de decernarea în noaptea de duminicăspre luni a Globurilor de Aur, a doua distincție ca importanțădin cinematografia americanădupăOscaruri, iar filmul „Omul Pasăre sau Virtutea nesperatăa ignoranței/ Birdman” este marele favorit.

Aceastădramăcu accente comice regizatăde cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu, despre un fost actor din filme cu supereroi care vrea săregăseascăgloria de odinioarăcu ajutorul unui spectacol de teatru, a primit cele mai multe nominalizări în acest an la Globurile de Aur, trofee decernate de Asociația presei străine din Hollywood (HFPA), informeazăAFP.

Filmul, turnat aproape integral într-un teatru de pe Broadway, îl are în rolul principal pe Michael Keaton, alături de Emma Stone, Edward Norton și Naomi Watts, și va concura la șapte categorii de premii, inclusiv „cel mai bun film-comedie”, „cel mai bun actor în rol principal” și pentru rolurile de interpretare secundare.

Totuși, experții în cinema sunt mai puțin siguri în 2015 în privința previziunilor lor decât au fost anul trecut, când filmul „12 ani de sclavie” avea un avans considerabil în fața concurenților săi din acel an. Lungmetrajul citat a câștigat Globul de Aur pentru cea mai bunădramăși Oscarul pentru cel mai bun film, în timp ce „Å¢eapăîn stil american/ American Hustle” s-a impus la categoria „cel mai bun film-comedie”.

Înacest an, „Birdman” are ca rivali în categoria comediilor peliculele „Hotel Grand Budapest/ The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „Îninima pădurii/ Into The Woods”, de Rob Marshall, „Pride”, de Matthew Warchus, și „Sf. Vincent/ St. Vincent”, de Theodore Melfi.

Încategoria dedicatădramelor, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, de Richard Linklater, un film unic în genul său, turnat pe parcursul a 12 ani, ce prezintămaturizarea unui băiat care devine bărbat, și „The Imitation Game. Jocul codurilor” se aflăîn frunte, cu cinci nominalizări fiecare, însă”cursa este strânsă”, pentru căși ceilalți concurenți – „Selma”, „The Theory of Everything” și „Foxcatcher” – sunt foarte puternic, afirmăTom Nunan, producător și profesor de film la UCLA School of Theatre Film and Television.

Globurile de Aur sunt decernate pe baza voturilor exprimate de cei 93 de membri ai HFPA, în timp ce Oscarurile, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia americană, sunt decise de voturile celor peste 6.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Science).

„Birdman” a primit deja cele mai multe nominalizări la SAG Awards, premiile decernate de Sindicatul actorilor americani, face parte, de asemenea, dintre lungmetrajele nominalizate de Sindicatul producătorilor americani (PGA) și a fost nominalizat la Independent Spirit Awards.

Înceea ce îi privește pe actori, Steve Carell, un celebru actor de comedie, a făcut în 2014 un viraj la 180 de grade și a interpretat un rol dramatic în „Foxcatcher”, cel al miliardarului criminal John DuPont. El îl are ca principal contracandidat pe Benedict Cumberbatch, care îl interpreteazăîn „The Imitation Game. Jocul codurilor” pe Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat sistemul de codare folosit de trupele naziste în Al Doilea Război Mondial pentru a transmite mesaje importante.

Jake Gyllenhall („Prădător de noapte/ Nightcrawler”), David Oyelowo, care îl interpreteazăpe Martin Luther King în „Selma”, și Eddie Redmayne, în rolul astrofizicianului Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, se aflăla rândul lor în cursa pentru câștigarea Globului de Aur în aceastăcategorie.

Înprivința actrițelor, Julianne Moore este nominalizatăatât la categoria „cea mai bunăactrițăîntr-un film-comedie” cu rolul din „Hărți către stele/ Maps to the Stars”, cât și pentru un rol dramatic, care i-a permis o interpretare plinăde finețe în filmul „Still Alice”, în care joacărolul unei femei care suferăde maladia Alzheimer.

Jennifer Aniston a fost nominalizatăși ea la categoria „cea mai bunăactrițăîntr-un film-dramă” cu rolul din „Cake”, alături de Felicity Jones, interpreta soției lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, Rosamund Pike („Fata dispărută/ Gone Girl”) și Reese Witherspoon („Wild”).

Decernate pentru prima datăîn 1943, Globurile de Aur au devenit una dintre cele mai râvnite distincții de la Hollywood și, de asemenea, un instrument important de promovare a unui film, mai ales grație unei gale care este difuzatăîn lumea întreagă. Gala Globurilor de Aur este „mult mai amuzantădecât ceremonia Oscarurilor, care pare fixatăîn anii ’50”, afirmăRobert Thompson, profesor de culturăpopularăla Universitatea Syracuse.

Îndomeniul producțiilor de televiziune, mini-seria „Fargo” a primit cele mai multe nominalizări – cinci – și este urmatăde serialul „True Detective”, cu patru nominalizări.

„Girls”, „Jane the Virgin”, „Orange Is The New Black”, „Silicon Valley” și „Transparent” vor concura la categoria „cel mai bun serial-comedie”, în timp ce producțiile de televiziune „The Affair”, „Downton Abbey”, „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”, „The Good Wife” și „House of Cards” au fost nominalizate la categoria „cel mai bun serial-dramă”.

Cea de-a 72-a galăde decernare a Globurilor de Aur va avea loc în noaptea de duminicăspre luni la hotelul Hilton din cartierul Beverly Hills din Los Angeles. Evenimentul va fi prezentat pentru al treilea an consecutiv de actrițele de comedie Tina Fey și Amy Poehler.

Premiile Oscar vor fi decernate pe 22 februarie.

Comments

comments

About the Author