La doi ani și jumătate de la instalare, actuala administrație localăa Timișoarei nu a reușit sădemareze niciun proiect major propriu, ba mai mult, nici nu a reușit sătermine marile proiecte ale administrației precedente.
Cu excepția Pieței Iosefin, proiect elaborat și finanțat tot de administrația Ciuhandu, dar care s-a finalizat în actualul mandat, restul proiectelor majore sunt neterminate.
Pasajul Michelangelo, a cărui piatrăde temelie a fost pusăde fostul primar Gheorghe Ciuhandu, nu e încăgata, deși termenul de execuție preconizat a fost depășit, dar ce să-i faci, așa cum am mai spus-o, la Timișoara plouă, ninge și bate vântul și asta nu de azi de ieri…
Alt proiect major, elaborat și finanțat de administrația Ciuhandu, Reabilitarea Spațiilor Publice din Centrul Istoric se aflăîncăla stadiul de șantier.
Reabilitarea malurilor Begăi, proiect gândit și elaborat tot de fosta administrație, este încăîn lucru.
Înaceste condiții, primarul Nicolae Robu a lansat un sondaj pe Facebook unde își arogăanumite realizări, unele chiar fabulistice.
Primarul Robu deschide lista cu „ÃŽndepărtarea FĂRĂ NICIUN COST a monstruoasei clădiri poreclită”acvariu” din P-ța Victoriei.„.  Cum adicăfărăniciun cost??? Timișoara a dat pentru terenul din centrul orașului un alt teren în valoare de milioane de euro. Incredibil cum am ajuns noi, timișorenii, săne cumpărăm pe bani grei înapoi orașul vândut prin contracte oneroase și, în plus, săne fie aruncat praf în ochi pentru a crede căaceste tranzacții sunt mari „realizări„.
Mai departem primarul Robu ne prezintăla realizări tocmai proiectul pieței Iosefin, despre care am amintit mai sus, amenajarea Pieței Bălcescu, piste de biciclete, trotuare, plantarea a mii de copaci, faptul căa schimbat numele Tel Park cu Tim Park și a eliminat plata parcării cu talon, finanțarea clubului de fotbal ACS Poli, „relansarea rugbyului, baschetului și handbalului„ (???) și alte câteva chestiuni uzuale, pe care orice administrație le face în virtutea obligațiilor legale.
Înschimb, la capitolul talentului de a prezenta zilnic mărunțișurile ca mari realizări, primarul Robu excelează.
Sigur, primarul se mai laudăcu festivaluri plătite cu bani grei de timișorenii care, însă, le-au apreciat prin participare în prea micămăsură, comparativ cu valoarea artiștilor (măsuratăși în onorariu!) și cu investiția făcută.
Sperăm ca, măcar în a doua parte a primului mandat, administrația Robu sătreacăla lucruri serioase, la proiecte mari de infrastructură, de preferabil cu finanțări europene, naționale sau din alte surse externe orașului, fapt care ar conserva destinația curentăa fondurilor proprii, atât de necesare funcționării unui oraș de calibrul și cu pretențiile Timișoarei.
Săfie foarte limpede, nu trecem cu vederea meritele actualei administrații, adicăfaptele gospodărești de fiecare zi, care includ cârpirea drumurilor, reabilitarea termicăa unor imobile, creearea unui centru de afaceri (chiar dacănu se prea aruncănimeni să-l utilizeze) amenajarea de parcări, de părculețe și spații verzi. Facem referire aici DOAR la proiectele majore, care schimbăîn mod determinant viața unei comunități, cum ar fi un pasaj, o șosea de centură, optimizarea traficului rutier și modernizarea sistemului de transport public, atragerea de fonduri importante din surse externe și direcționarea acestora în sectoarele vitale, sănătate, învățământ, cultură, infrastructurăurbană, în scopul îmbunătățirii semnificative a calității vieții comunității.
Așa cum îl cunoaștem, ambițios și determinat săfacălucruri mari, suntem convinși căprimarul Nicolae Robu va reuși, măcar pe actual exercițiu bugetar comunitar european, săobținăfinanțări importante pentru urbe. Așa cum existăși perspectiva schimbării culorilor cameleonicelor guvernări românești pentru ca Timișoara săintre, totuși, în grațiile vreunui executiv de la București.
Mai bine mai târziu, decât altădată.
Petre Irimuș