FOTO – Aurul și argintul antic al României ajunge la Timișoara

Posted on mai 13 2014 - 11:08am by petre

Expoziția intinerantăAurul și argintul antic al României va fi vernisatăla Timișoara, la Muzeul Banatului, în ziua de 21 mai și va putea fi vizitatăpânăîn 29 iunie 2014.

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a deschis, în premieră, o expoziție extraordinarăcare reunește unele dintre cele mai valoarase comori ale României, reunite de la toate muzeele din țară, colecție care va fi expusăapoi în 12 orașe.

Vernisajul oficial al expoziției „Aurul și argintul antic al României„ a avut loc joi, la ora 18.00, la Muzeul Național de Istorie.

Expoziția temporarăva fi deschisăla MNIR în perioada 19 decembrie 2013 – 30 martie 2014, iar apoi va fi itineratăprin cel puțin 12 orașe din România.
“Aurul și argintul antic al României„ reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint, descoperite pe teritoriul României. Structura expoziției ilustrează, prin aceste obiecte de o deosebităvaloare istorică, esteticăși simbolică, o perioadăde peste șase milenii, cuprinsăîntre Neo-Eneolitic și Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch).

La aceastăinițiativăexpoziționalăa MNIR s-au alăturat 31 de muzee din țară, fiecare dintre piesele ce urmeazăa fi expuse având o semnificație și o istorie proprie. Unele dintre obiectele incluse în tematica acestei manifestări se aflăîn expoziția Tezaur Istoric a MNIR și, prin urmare, pot fi văzute doar la București, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie și arheologie din țară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.

Insignă, însemn, prestigiu, sacralitate, bogăție sau pur și simplu podoabă– acestea sunt doar câteva dintre sensurile pe care le pot concentra piesele din metale prețioase. De-a lungul timpului, în slujba evidențierii acestor roluri au fost investite pricepere tehnică, îndemânare și imaginație, care au condus și către o mare diversitate formală. Printre artefactele prezentate în expoziția „Aurul și argintul antic al României„ existăatât exemplare cu o lucrăturămai simplă, cât și adevărate puncte de referințăîn arta metalului prețios.

Mărturie pentru veleitățile artistice și îndemânarea orfevrilor de altădatăsau pentru complexitatea soluțiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol sau Peretu), diversitatea și bogăția de forme a orfevrăriei dacice (brățările polispiralice de aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) și, nu în ultimul rând, inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someșeni sau Histria.

Comments

comments

About the Author