Escrocheria cu împrumuturi false Saturnus – peste 70 de oameni înșelați

Posted on ian. 7 2016 - 6:25pm by petre

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângăJudecătoria TimiÅŸoara au dispus, la data de 06.01.2016, punerea în miÅŸcare a acțiunii penale fațăde inculpata PrigoanăBeatrice Timea sub aspectul săvârșirii a 70 de infracțiuni de înșelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 și alin. 2 din Codul Penal, precum și pentru săvârșirea infracțiunii prev. de art. 410 raportat la art. 5 din OUG nr. 99/2006, privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul Penal (70 de acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal.

Înaceeași zi s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar fațăde inculpata PrigoanăBeatrice Timea pe o perioadăde 60 zile.

Anterior, la data de 05.01.2016, prin ordonanța organelor de cercetare penalădin cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, s-a dispus reținerea inculpatei PrigoanăBeatrice Timea pe o duratăde 24 de ore.

Din probatoriul administrat în cauzăpânăla acest moment s-au stabilit următoarele:

Încursul anului 2014 suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint, reprezentanți ai SC First Exit Group SRL și SC Saturnus Finance SRL, împreunăcu inculpata PrigoanăBeatrice Timea, care supraveghea activitatea efectivăa celorlalți angajați, au indus în eroare 70 de persoane vătămate prin publicarea unor anunțuri care descriau faptul căsocietățile amintite acordăcredite avantajoase, cu rate lunare fixe.

La sediul societăților comerciale, victimele au semnat contracte intitulate „contract de mandat„ și „regulament de participare„, care făceau din dreptul lor unul aleatoriu.
Persoanele vătămate au fost determinate săplăteascădiferite sume de bani drept garanție pentru acordarea împrumutului, avans sau rată, dupăcaz.
Suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint și inculpata PrigoanăBeatrice Timea au pus la dispoziția angajaților SC First Exit Group SRL și SC Saturnus Finance SRL spațiile (deschise succesiv) în care să-și desfășoare activitatea, întreaga logisticănecesară(tipizate ș.a), au deschis succesiv mai multe conturi bancare și au păstrat angajați din cadrul SC First Exit Group SRL și ulterior în cadrul SC Saturnus Finance SRL.
Susnumiții au instruit angajații cu privire la inducerea în eroare a persoanelor vătămate prin prezentarea ca certăa obținerii împrumutului, întărind aceasta prin solicitarea adeverinței de venit/cupon de pensie.
Suspecții Mate Istvan și Gaspar Balint și inculpata PrigoanăBeatrice Timea au supravegheat totodatăîntreaga activitate de inducere în eroare a persoanelor vătămate, dobândind în folosul lor sumele de bani achitate de victime.
De asemenea, susnumiții, în cursul anului 2014 și în baza aceleiași rezoluții infracționale, pe raza municipiului Timișoara, în urma înființării SC First Exit Group SRL și SC Saturnus Finance SRL (care nu erau instituții de credit), au desfășurat, fărădrept, activități prevăzute de art. 5 alin. 1 din OUG nr.99/2006, privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului.
Astfel, aceștia au atras sume de bani provenite din contribuțiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective și acordarea de credite/împrumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achiziționarea de bunuri de către membrii acestora, activitate ilicităcare întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prev. de art. 410 teza I din OUG nr. 99/2006 raportat la art. 5 alin. 1 din același act normativ care reglementeazăinstituțiile de credit și adecvarea capitalului, totul cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul Penal (70 de acte materiale).

Cercetările continuăîn vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Comments

comments

About the Author